Wethouder De Roon en Corrie en Joop Zwetsloot met het herdenkingsschild.
Wethouder De Roon en Corrie en Joop Zwetsloot met het herdenkingsschild. Foto: Arie in 't Veld

Zwarte Tulp Prijs voor Centrum Beheer Lisse

Cultuur

BOLLENERFGOED • De voormalige bollenschuur in de Eerste Havendwarsstraat heeft de Zwarte Tulp Prijs gewonnen. Vrijdagmiddag werd de prijs door wethouder Adri de Roon overhandigd aan Joop Zwetsloot en Corrie Zwetsloot-Pinxter van Lisse Centrum Beheer BV, de eigenaar van de schuur.

Door Arie in 't Veld

De Werkgroep Bollenerfgoed van het Cultuur Historisch Genootschap Duin- en Bollenstreek (CHG) reikt de Zwarte Tulp Prijs jaarlijks uit voor behoud en/of herbestemming van bollenschuren. De Zwarte Tulp Prijs geldt voor het behoud en herbestemming van bollenschuren in de regio, waaronder dus ook deze schuur die uit 1923 dateert en in de loop der jaren door verschillende bloembollenbedrijven werd gebruikt. Vervolgens werd de schuur in 1979 door Hobaho gekocht en na enige tijd gebruikt voor het onderbrengen van de redactie, administratie en opmaak van het eigen vakblad 'Vakwerk' en de huisdrukkerij waar ook voornoemd blad werd gedrukt. Nadat de ruimte door reorganisatie leeg kwam, heeft de eigenaar van het gebouw in 2007 dit beschikbaar gesteld aan verschillende lokale en regionale organisaties op het gebied van cultuurhistorie waaronder het Bloemencorso van de Bollenstreek, Cultuur Historisch Genootschap Duin en Bollenstreek, EHBO en de Vereniging Oud Lisse. Sinds november 2007 draagt het gebouw de naam 'De Vergulde Zwaan' en werd een door Frans en Truus van der Veld 'vergulde' zwaan op de gevel aangebracht. Die zwaan is het beeldmerk van Hobaho dat inmiddels is vervangen door een nieuw beeldmerk, doch vele Lissers zullen zich de zwaan nog voor de geest kunnen halen.

Piet Goemans, de voorzitter van de werkgroep bollenerfgoed van het CHG merkte op dat de wijze waarop deze voormalige bollenschuur behouden is gebleven, uniek is. Piet Onderwater van de werkgroep schetste dat bollenschuren die in aanmerking komen voor de prijs heel nauwkeurig op allerlei facetten worden bekeken en het in dit geval ook een bijzonder object is omdat het is blijven staan in het centrum en bij een nieuw te bouwen wijk.

Peter Nijhof zei dat Lisse Centrum Beheer erg ruimhartig is geweest om het gebouw aan het maatschappelijk-culturele leven in gebruik te geven. Ook dat de schuur deel uitmaakt van een cluster, dat nu wordt beschermd dankzij het in stand houden van deze schuur. Wethouder Adri de Roon zei dat het een prachtig multifunctioneel gebouw is, met lage kosten voor de gebruikers en goed passend in het accommodatiebeleid van Lisse. Joop Zwetsloot merkte op erg blij te zijn met de erkenning. "Als men me echter vraagt of dit zo gaat blijven, weet ik het antwoord niet," aldus Zwetsloot. "Er is wat het gebruik van het pand betreft geen garantie voor de toekomst. Maar ik weet nog wel dat wethouder De Roon tien jaar geleden bij de opening zei dat, als het niet kon voortbestaan, het een taak van de gemeente is om dit te behouden." Spoedig zal het herdenkingsschild op de gevel worden aangebracht, ten teken dat er weer een bollenschuur is gevonden die door goed alternatief gebruik nog lang behouden kan worden.

Uit de krant