Op het gemeentehuis zijn al eerder zonnepanelen aangebracht. Ook dat hoort erbij.
Op het gemeentehuis zijn al eerder zonnepanelen aangebracht. Ook dat hoort erbij. Foto: pr/archief

Richtgevend plan helpt bij waarmaken duurzame ambities Lisse

Duurzaam & Groen

LISSE • De gemeente heeft de lijnen vastgesteld waarlangs de duurzaamheidsambities van Lisse voor de (middel)lange termijn worden nagestreefd. Het college van B en W stelt voor in te stemmen met dit Richtinggevend Plan Duurzaamheid Lisse 2040.

Door Arie in 't Veld

Eind oktober 2016 nam de gemeenteraad een amendement aan waarin vier duurzaamheidsambities voor de lange termijn zijn benoemd:

1. Lisse is energieneutraal in 2040

2. In 2025 is alle maatschappelijk vastgoed energiezuinig (Label A+) en tenminste drie objecten (waaronder in elk geval het gemeentehuis) energieneutraal (NoM);

3. In 2030 zijn de mobiliteit gerelateerde CO2-emissies 25 procent lager dan in 1990;

4. Lisse heeft in 2040 een circulaire economie.

Om deze ambities waar te maken volstaat het niet om alleen met jaarlijkse maatregelenpakketten te werken. Daarom is een Richtinggevend Plan Duurzaamheid Lisse 2040 opgesteld dat ook voor de middellange en lange termijn aangeeft langs welke routes de realisatie van deze ambities dichterbij gebracht kunnen worden.

Het Plan Duurzaamheid Lisse 2040 zal vooral via samenwerkingen met maatschappelijke partners en binnen samenwerkingsverbanden worden uitgevoerd. De gemeente kiest daarbij voor een regierol en actief partnership met andere partijen, waaronder inwoners en bedrijfsleven. Voor het opstellen van het Richtinggevend Plan 2040 is nu al intensief samengewerkt met het Duurzaamheidsplatform Lisse. Over heel de wereld is de afgelopen jaren het besef gegroeid dat er maatregelen genomen moeten worden om de dreigingen van klimaatverandering, grondstoffenuitputting en de bedreiging van natuur en biodiversiteit serieus het hoofd te bieden.

De gemeente zal de aanpak van deze problemen en bedreigingen de komende decennia centraal moeten stellen om bij te dragen aan oplossingen en door bij iedereen het besef te laten groeien dat hij of zij zelf een rol heeft bij het aanpakken van de problemen.

Uit de krant