Europese liederen op 1 september
Europese liederen op 1 september Foto: www.parochiekoor.nl

Altijd hetzelfde liedje? Niet in Hillegom!

Column

Veel oudere Hillegommers weten het nog: klassikaal zingen op de lagere school. Vooral in de kerkelijk georiënteerde scholen werd wat af gezongen.

Dat waren dan veelal kerkelijke liederen en psalmen. Die kwamen vaak voorbij, want zo konden de leerlingen ze goed uit het hoofd leren. Ieder kerkelijk jaar kwamen de liederen van het seizoen voorbij en nog steeds zingen veel ouderen nog zomaar hele coupletten van kerkelijke liederen mee zodra een orgel de eerste maten inzet. Veel jongeren waren in vroeger tijden lid van een kerkkoor; die gewoonte is behoorlijk verwaterd. Jongeren zingen nog wel in groepsverband, maar dan toch vooral tijdens sportwedstrijden - ook daar horen wel veel dezelfde liedjes voorbijkomen.

Bij de St. Jozef en St. Martinuskerk in Hillegom wordt het anders aangepakt tijdens Open Monumentendag op zaterdag 8 september. Het thema van Open Monumentendag voor 2018 is "In Europa" en de vrijwilligers van deze kerk hebben het thema vertaald naar allerlei leuke activiteiten die deze dag tentoongespreid zullen worden. De kerk prijst zich gelukkig met twee koren en er zullen gedurende deze dag allerlei Europese liederen uitgevoerd worden. De kerk is bijna een eeuw oud, het Parochiekoor Sint Jozef en Sint Martinus is beduidend jonger: opgericht in 1932 en ontstaan door een samenvoeging van het gemengd koor St. Cicilia van de St. Jozefparochie en het gemengd koor van de St. Martinus Parochie. Die koren waren opgericht in 1932 en 1890 en dat waren – zoals alle koren in het verleden – mannenkoren. Pas in de jaren '70 werden deze koren gemengd en momenteel bestaat het koor uit 19 dames en 12 heren. Daarnaast is er het dameskoor van de St. Jozef en St. Martinuskerk, bestaande uit 27 dames. Overigens is men voor dit koor nog op zoek naar enthousiaste leden; geïnteresseerden kunnen zich melden bij tolistri@hotmail.com.

De organisatie van Open Monumentendag in Hillegom ligt in handen van Stichting Vrienden van Oud Hillegom. Jaarlijks overleggen de Vrienden met de vaste deelnemers (dat zijn naast de St. Jozef en St. Martinuskerk, de Maartenskerk en Open Hof) over de invulling van Open Monumentendag van dat jaar en de vertaling van het jaarthema naar activiteiten die door de deelnemers gehouden kunnen worden. Ook worden eigenaren van andere monumenten in Hillegom uitgenodigd om aan te haken. We zijn blij dat ook dit jaar de eigenaren van het oudste pand van Hillegom, Het Klokgeveltje, hun woonhuis openstelden voor het publiek op 1 september. De Maartenskerk heeft onder andere een indrukwekkende presentatie van allerlei evenzo genoemde Maartenskerken in Europa rondom het thema "Sint Maarten in Europa" en bij Open Hof is onder meer de huisband actief door Europese liederen te spelen voor de bezoekers.

Open Monumentendag wordt dit jaar formeel geopend door wethouder Anne de Jong, om 10.00 uur bij de St. Jozef en St. Martinuskerk.

Het volledige overzicht van de activiteiten per deelnemer aan de Open Monumentendag in Hillegom vindt u op de website van de Vrienden onder het kopje Historisch Erfgoed. De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl, onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant