Bij Salvatori vonden de pannenkoeken gretig aftrek! | Foto: Hanno de Vries
Bij Salvatori vonden de pannenkoeken gretig aftrek! | Foto: Hanno de Vries Foto: Hanno de Vries

Geslaagde Monumentendag: nieuwe locaties waren erg in trek

Cultuur

EVENT • "Het was een prachtige dag. Met veel en enthousiast publiek dat heeft genoten van hetgeen er geboden werd." Eric Prince, voorzitter van de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse vatte na afloop van Open Monumentendag alles van die dag samen.

Door Arie in 't Veld

Een dag die door hem in Floralis werd geopend in samenwerking met burgemeester Lies Spruit, onder toeziend oog van het talrijke publiek in de voormalige veilingzaal. In het kader van het thema 'Europa' werd de indertijd vermaarde tune van het Eurovisie Songfestival gebracht en waande je je even in de tijd van de zwart-wittelevisie.

Bij de opening memoreerde Prince aan het belang van de drie B's. Behouden, Benutten en Beleven. Hij liet blijken dat het organiserende comité met spanning naar het verloop van deze dag heeft uitgekeken omdat dit de eerste keer was dat de VOL het nodige regelde. Hij zei ook dat het comité wel wat versterking kan gebruiken en met zoveel jongeren en ouderen onder de belangstellenden zou dat moeten lukken.

Burgemeester Lies Spruit zei dat het gemeentebestuur erg tevreden is over de manier waarop de zaken door dit nieuwe comité zijn aangepakt. "En er zijn verbanden gelegd met jongeren, hetgeen we erg belangrijk vinden."

Al met al werd het een prachtige dag met vele hoogtepunten. Zoals bij Kasteel Keukenhof waarop een gegeven moment niemand meer het terrein op kon vanwege de drukte. Druk ook in de Salemkerk in de Tulpenstraat die meeliftte op het vele bezoek aan het voormalige CNB-directiekantoor in de Tulpenstraat en het vroegere CNB-gebouw dat nu Floralis is.

Bij architect Veldhoven nabij het medisch centrum Oranje Nassau stonden de belangstellenden al ver voor openingstijd voor de deur. Vooral om nog eens goed kennis te nemen van de architectuur van Paardekooper. En bij het gerenoveerde Hofje van Six werden de bewoners zo ongeveer overlopen.

Bij Salvatori in de Wagenstraat kwam geen einde aan het pannenkoeken bakken en uitdelen en ook Dever, waar bakker Koos den Butter volop brood bakte, was in trek, net als SterkSaam. Het zijn enkele hoogtepunten van een zeer geslaagde dag. Volgend jaar is er de 33ste editie onder het thema 'Plekken van plezier'.

Bekijk de foto's die Hanno de Vries heeft gemaakt.

Het Hofje van Six.
Opening van de Monumentendag bij Floralis.
Op diverse locaties werd muziek gemaakt.
Uitzicht vanuit de toren van de St.-Agathakerk.
Het buurthuis werd goed bezocht, in de zaal kon men rustig praten en eten.
Buurthuis Salvatori deed voor het eerst mee aan Open Monumentendag.
Ook Stichting SterkSaam stond op de lijst van 22 te bezoeken monumenten in Lisse.
Stichting SterkSaam.
Bij SterkSaam.
Bij SterkSaam werd gezongen.
Bij SterkSaam.
De vele activiteiten die de stichting organiseert.
In 't Huys Dever werden middeleeuwse broodjes gebakken.

Uit de krant