Hangkouserieën  77. | Vormgeving:  Jan Zeilemaker, SVvOH.
Hangkouserieën  77. | Vormgeving: Jan Zeilemaker, SVvOH.

Vlag en vaandels bij Vrienden van Oud Hillegom

Historie

Een processie, aangevoerd door de vaandeldrager. Het is vrijwel onbekend beeld in Hillegom. Een processie is een godsdienstige plechtigheid waarbij gelovigen openbaar hun geloofsritueel belijden; de eerste processies dateren uit de 6e eeuw. In het vrije Nederland was er een processieverbod van kracht sinds 1948 – in de praktijk voornamelijk boven de grote rivieren – dat pas in 1983 werd opgeheven. Het is dus niet vreemd dat weinigen in ons dorp zich processies zullen herinneren.

De vaandels die bij processies werden gelopen waren kostbare attributen. Maar niet alleen bij godsdienstige plechtigheden werden vaandels gedragen. Ook in de twintigste eeuw werden bij openbare gelegenheden van verenigde optredens de vaandels trots opgestoken om aan te geven wat de identiteit van de groep in kwestie was. Zo zijn er vaandels van allerlei verenigingen, zoals toneelvereniging Kunst na Arbeid en muziekvereniging Crescendo.

Een half jaar geleden kon u op deze plaats in de column "Vakbondswerk, mensenwerk" lezen over deze vaandels en over het boek waaraan Veronica Handgraaf op dat moment werkte. Dat boek is nu af en wordt deze week gepresenteerd. Vrijwilliger Jan Zeilemaker van Stichting Vrienden van Oud Hillegom zorgde voor de vormgeving ervan. In het boek worden veel vaandels die in het bezit zijn van de Vrienden, getoond. De verhuizing van de Vrienden was een goede aanleiding voor Harry Prins om de vaandels af te stoffen en eens mooi te fotograferen. Dat leidde weer tot een kleurrijk artikel in 'Hangkouserieën' nummer 77, het donateurstijdschrift van de Vrienden dat deze week verschijnt.

Vanzelfsprekend besteedt de nieuwe 'Hangkouserieën' ook aandacht aan bedreigd lokaal erfgoed. Stichting Vrienden van Oud Hillegom is immers in 1990 opgericht met als doel het inzetten voor het behoud, herstel en de verbetering van het landschap, de woonomgeving en de monumenten en beeldbepalende panden in en om Hillegom. Ook wil zij besef bevorderen dat iedere Hillegommer hiervoor medeverantwoordelijk is.

Het artikel van Wilbert Koops en Marca Bultink over villa Casa Cara, later Santwyck genoemd, zal Hillegomse erfgoedminnaars dan ook aanspreken. Ook plaatsen we het eerste deel van de mooie nieuwe serie door Piet Maat, over Hillegomse winkel- en bedrijfsorders op oude briefkaarten. Het doet u vast weemoedig terugdenken aan de tijd voordat we door berichten per e-mail en telefoon zouden worden voortgestuwd. Alphons Maas schreef een artikel over de zoektocht naar de eigenaresse van een Hillegoms poëziealbum van 75 jaar oud. Marca Bultink staat stil bij een bloemistwerkliedenstaking, dit jaar precies 100 jaar geleden en er is veel VriendenNieuws, waaronder de coverstory over de succesvolle open dag van de Vrienden op Kwekerij Veelzorg waarop we trots ons nieuwe honk presenteerden. Tijdens deze open dag hees onze voorzitter Hans Lommerse de Vrienden-vlag in top. Weliswaar geen processie, maar toch een memorabel moment voor onze stichting. Wij wensen u veel lees- en kijkplezier met 'Hangkouserieën' 77: deze week door onze bezorgers bij donateurs in Hillegom bezorgd en via de post daarbuiten.

De digitale versie van deze column is terug te vinden op: www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger, en op www.dehillegommer.nl.

Uit de krant