Afbeelding
Foto: pr

Eerst eigen problemen oplossen

Column

De provincie Zuid-Holland heeft het, zeg maar vermetele, plan opgevat om alle (middel)grote steden van Zuid-Holland aan te sluiten op een netwerk van snelfietsroutes. De provincie start in dit jaar samen met de regio's en gemeenten met verkenningen naar tien nieuwe routes.

Snelfietsroutes zijn breed, comfortabel, veilig en verbinden woon- en werkgebieden met elkaar. In de regio waarvoor nu studies worden verricht bevindt zich ook de Bollenstreek. En dus ook Lisse. "Nou", zult u zeggen, "dat is toch een prima zaak? Snel op de fiets naar het werk en weer terug op prachtige paden." Het klinkt ook geweldig en naar alle waarschijnlijkheid zal Lisse zich achter de filosofie van de provincie scharen, maar wat mij betreft wordt er eerst aandacht besteed aan het oplossen van de eigen problemen. Want onder ons gezegd en gezwegen is het met een aantal fietspaden in het dorp slecht gesteld. En dat is dan nog zachtjes uitgedrukt.

Hobbels en bobbels
Ik heb het nu niet over klappende tegels, die overigens verder klappen nu ook de borden zijn weggehaald, maar over de onderhoudstatus. Ik nodig eenieder, maar vooral bestuurders en politici, uit om eens vanaf het centrum via de Ruishornlaan richting Tweede Poellaan en Heereweg te fietsen. Allereerst zijn er de nodige hobbels en bobbels die zijn veroorzaakt door lijntrekkers en andere figuren die onder de paden in de aarde wroeten. Maar echt slecht gesteld wat betreft de toestand van het plaveisel is het bij met name het pad langs de Ruishornlaan. De tegels verrekken het ook daar om lekker dicht tegen elkaar te blijven liggen en zakken naar de buitenkant van het pad weg. Met tot gevolg dat er tussen de tegels kieren ontstaan die soms zo breed zijn dat je zelfs met dikke banden onderuit kan gaan als deze in zo'n gleuf komen. Een slechte zaak en ik heb het sterke vermoeden dat ook op andere plekken in het dorp er fietspaden van matige kwaliteit zijn te vinden. Mooi dus, zo'n provinciaal plan, maar het ware te wensen om eerst en vooral de kwaliteit van de eigen paden onder de loep te nemen en waar nodig te verbeteren.

Takkeherrie
Enne… als de provincie toch al zo aan het plannen maken is, kan misschien ook iets worden bedacht om de (te) hard rijdende scooters, waarvan er vele een takkeherrie maken en een uur in de wind stinken, van die fietspaden worden geweerd. Volgens de provincie zorgt het nieuwe snelle fietspadenplan voor minder uitstoot van CO2 én is het natuurlijk ook nog eens goed voor de gezondheid van de inwoners. Nou, als je als inwoner op een fietspad rijdt en keer op keer wordt gepasseerd door scooters en bromfietsen, is de geur echt anders dan die van een goede parfum en blijft deze lang in je neus hangen. Niks goed voor de gezondheid dus, denk ik zo. Ik weet het. Het is een gigaprobleem, maar voor zover ik weet is uit de regio noch uit Lisse tot op heden iets ondernomen om dat eens te bestuderen en naar oplossingen te zoeken. Dus leuk wat de provincie met de gemeenten op de rails wil zetten, maar eerst ook meer aandacht besteden aan de eigen (fietspaden)problematiek lijkt me ook niet verkeerd.

Uit de krant