De lezing over dienstbodes op Kasteel Keukenhof trok zoveel belangstelling, dat er drie bijeenkomsten voor gehouden zijn.
De lezing over dienstbodes op Kasteel Keukenhof trok zoveel belangstelling, dat er drie bijeenkomsten voor gehouden zijn. Foto: pr Keukenhof

Vereniging Oud Lisse draait goed

Verenigingen

VERGADERING • De Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse (VOL) draait goed. Dat werd duidelijk tijdens de vorige week gehouden algemene vergadering. Wel zijn er uiteraard nog wat wensen, zoals een groei van het ledental (nu 432 leden). Een groei die een vereniging als de VOL verdient, al was het alleen al omdat deze vereniging er alles aan is gelegen om de geschiedenis van het dorp uit te pluizen en in stand te houden.

Door Arie in 't Veld

Tijdens de bijeenkomst meldde voorzitter Eric Prince onder andere dat de vereniging zich samen met het Cultuur-Historisch Genootschap (CHG) inspant om bepaalde panden te behouden. Zoals nu geldt voor boerderij 'De Wolff' aan de Stationsweg. Voor deze boerderij (1603) zijn bij het gemeentebestuur plannen ingediend om een schuur uit 1906 te slopen en ruimte te maken voor een Bed & Breakfast. "Het CHG heeft daartegen een zienswijze ingediend en wij hebben ons daarbij aangesloten. Het CHG wil onderzocht zien of er sprake is van mogelijk tenietdoen van monumentale waarden," aldus Prince, die opmerkte dat ook Keukenhof bezwaar heeft tegen het plan zoals het er nu ligt.

Dienstmeisjes
Prince blikte terug op een recent evenement van de vereniging in samenwerking met Keukenhof, namelijk de gehouden verhandeling over de dienstmeisjes die op het kasteel hebben gewerkt. "Uiteindelijk waren er drie avonden nodig om alle 132 bezoekers in 3 avonden te ontvangen en dat is voor ons als VOL uniek." Secretaris Helmi Beijsens memoreerde dat 2017 werd afgesloten met een verbouwde zolder die een flink deel van het ruimtegebrek wegnam; een bevestiging van de Beeldbank Leiden dat de VOL daarbij is aangesloten en daarmee de archiefviewer van het kadaster kan gebruiken. Verder noemde ze onder andere het project 'Sporen van Six', filmvoorstellingen verzorgd door Simon van Dijk in Floralis waarvoor enorm veel belangstelling bestond, de nieuwe website en het meewerken aan een projectweek van leerlingen van het Fioretti College.

Bijdrage
Verder noemde Beijsens de financiële bijdrage van de J.P. Ruigrok Stichting, waardoor het verbouwen van de bovenverdieping mogelijk werd en de diverse verenigingsavonden, met lezingen door onder andere Maarten Timmer (Krelage); Erwin de Mooij over de in de Engel neergestorte bommenwerper en Arie Dwarswaard over de familie Veldhuyzen van Zanten, Paul van den Brink over oude kaarten, Wilbers en van Dam over archeologie en monumentaal metselwerk. De vereniging gaat onverdroten voort en heeft ook in 2019 een heel programma af te werken. De VOL hoopt dat het druk wordt in De Vergulde Zwaan in de Eerste Havendwarsstraat.

Uit de krant