Afbeelding
Foto: pr

Onderscheiding voor afvalopruimer

Column Arie Bombarie

Je hoeft het er natuurlijk niet speciaal voor te doen. Zwerfafval ruimen om een oorkonde wegens zeer goed gedrag te ontvangen. Dat is dan ook niet de bedoeling van de zeer jeugdige Daan van Breugel die gewapend met prikkers het zwerfafval te lijf gaat. Hij doet het gewoon. Zonder verdere bijbedoelingen, behalve dan dat de rotzooi het dorp uit moet.

Hoe anders is dat nog altijd rond een aantal milieuparken in ons goede dorp. Mooie naam trouwens dat milieupark, maar het slaat nergens op als keer op keer bij diverse van die parken het vuil naast de bakken wordt gedeponeerd. Op Facebook is nog met de regelmaat van de klok daarvan het nodige te zien en te lezen. Inclusief de flauwe opmerkingen dat als je zoiets ziet je niet moet zeuren, maar het desnoods zelf moet opruimen. Dat is dus achterstevoren werken. Degene die zoiets constateert moet niet worden aangesproken, maar juist de mensen die dat flikken. Kennelijk is het nog altijd niet tot een aantal dorpelingen doorgedrongen dat je door het vuil zo te lozen het aanzien van het dorp danig onder druk zet. En daar helpt zelfs geen Daan van Breugel meer aan.

Hoe het ook zij, de gemeente laat een bureau een onderzoek houden naar de belevenissen van de dorpelingen als het om het wegwerken van afval gaat. Het systeem bestaat nu 2,5 jaar. Dat de milieudoelstellingen ruimschoots worden gehaald staat vast, maar de gemeente wil ook graag weten hoe inwoners het systeem ervaren. Men wil een totaalplaatje krijgen om te kijken waar het systeem aangescherpt kan of moet worden. Wethouder Kees van der Zwet zei eerder over dit onderzoek dat is gekozen om schriftelijke vragenlijsten persoonlijk aan willekeurige inwoners te overhandigen en op te halen, zodat dat de meningen van alle inwoners evenredig in het onderzoek worden meegenomen. "Het zorgt er bijvoorbeeld voor dat ook mensen die minder handig zijn met de computer of mensen die niet zo vaak nadenken over het scheiden van hun afval, hun mening en ervaringen kunnen delen. Immers: iedereen heeft afval."

Een waarheid als een koe en nu maar afwachten bij wie de mensen van het onderzoeksbureau hebben aangebeld en hoeveel van die vragenlijsten ingevuld en wel worden ingeleverd of dat ze zijn beland in de papierbak. Wel milieubewust, maar niet geheel de bedoeling. Eenieders mening telt en dat maak je ook wel eens anders mee. En als de betrokkenen dan toch aan het invullen zijn, laten ze dan ook even naar de milieuparken in hun omgeving kijken om te zien of het daar wel gaat zoals het de bedoeling is. Genoemde wethouder zei eerder al dat het systeem goed is, maar er ook haken en ogen aan kunnen kleven. Welnu: we hebben allemaal door Facebook kunnen constateren dat het hier en daar af en toe een zooitje is. En ga dat nou als gemeente eens proberen op te lossen, want tien tegen één dat het afval waarover dit gaat door de daders in het donker wordt geloosd. Dat hoort thuis in de categorie 'haken en ogen' en het lijkt mij dat dit vrijwel onoplosbaar is, omdat er nu eenmaal altijd mensen zijn en blijven die zich asociaal gedragen. Nu maar hopen dat deze lieden eens een keer tegen de lamp lopen.

Uit de krant