De Passiespelen nieuwe stijl zijn deze zomer in Tegelen te zien. Het verhaal is lichtelijk opgefrist om ook de jongere generatie ervoor te interesseren.
De Passiespelen nieuwe stijl zijn deze zomer in Tegelen te zien. Het verhaal is lichtelijk opgefrist om ook de jongere generatie ervoor te interesseren. Zebra Fotostudio's / Peter de Ronde

Naar de nieuwe uitvoering van de Passiespelen in Tegelen

Geloof & Religie

Eenmaal in de vijf jaar worden in Tegelen (L) gedurende de zomermaanden de Passiespelen gehouden. Traditioneel spelen de inwoners van het Noord-Limburgse dorp het verhaal van de laatste dagen in het leven van Jezus. Dit gebeurt in openluchttheater De Doolhof, waar het publiek zich waant in het Palestina van het jaar 33. Voor de productie van 2020 heeft men gekozen voor een nieuw jasje.

Tot de laatste Passiespelen in 2015 werd het script gebruikt van pater Jacques Schreurs, die het passieverhaal volgens de traditie neerzetten. Om de nieuwe generatie te blijven interesseren voor het passieverhaal is voor 2020 een geheel nieuw passiespel geschreven. Het verhaal gaat nog steeds over toen en nu, van strijd en corruptie in het oude en het nieuwe Jeruzalem, van onderdrukking, wanhoop en verdriet. Maar ook van liefde en vriendschap, van vurige hoop en een oprecht geloof in een betere wereld. Er zijn wel hedendaagse accenten aangebracht. Zo wordt de veroordeling tot de kruisdood door de Hogepriesters heftig bekritiseerd door Jozef van Arimathea; is Jezus eerder een rebel dan een Heiland; speelt Judas een verwarde rol van redder van de Messias en zijn de vrouwen rondom Jezus – waaronder zijn moeder Maria en zijn goede vriendin Maria Magdalena – veel belangrijker en krachtiger geworden.

Palliam, het netwerk voor het zingeving en levenskunst, organiseert – in samenwerking met Beleef 't Samen Groepsreizen - op zondag 14 juni een dagtocht per luxe touringcar naar Tegelen. Voorafgaand aan de voorstelling wordt men ontvangen met koffie en vlaai. Er zijn plaatsen gereserveerd op de eerste rang van de overkapte tribune, inclusief een pauzedrankje. Op de terugweg wordt een stop gemaakt om iets te eten. De kosten van deze dagtocht zijn € 69,50 per persoon. Belangstellenden kunnen zich tot uiterlijk 15 februari aanmelden via www.palliam.nl. Voor meer informatie 06 53 62 20 51 (Jos Westgeest) of info@palliam.nl. 

Uit de krant