Logo lissernieuws.nl
Handen wassen geldt nog steeds als een van de basisregels in de strijd tegen het coronavirus.
Handen wassen geldt nog steeds als een van de basisregels in de strijd tegen het coronavirus. (Foto: Pexels.com)
COVID-19

Verspreiding corona in de regio Hollands Midden week 15

In de week van 12 tot 18 april zijn 23.412 inwoners uit de regio getest in de GGD- teststraten. Afgelopen week testte 10,9% positief op corona in de GGD-teststraten. Dat is een stijging van 1% in vergelijking met vorige week. Uit Lisse werden 511 mensen getest; 57 bleken besmet met het coronavirus. Drie mensen uit Lisse werden wegens ernstige coronaverschijnselen opgenomen in het ziekenhuis.

In de GGD-, commerciële teststraten, ziekenhuizen en verpleeg- en verzorgingshuizen samen testten 2768 personen uit onze regio positief op corona. Een stijging van 9% in vergelijking met vorige week. Afgelopen week zijn er 9 personen uit onze regio overleden aan de gevolgen van het coronavirus.

Vaccinaties
Afgelopen week zijn 23.642 inwoners uit Hollands Midden gevaccineerd. Hiervan kregen 19.659 personen hun eerste prik en 3983 personen hun tweede prik.
Zorgmedewerkers uit de langdurige zorg, geboren in of na 1961, die eerder via hun werkgever een uitnodiging hebben ontvangen, kunnen een afspraak maken voor vaccinatie met het Pfizer-vaccin. Deze groep werd voorheen geprikt met het AstraZeneca-vaccin. De GGD Hollands Midden is daar op basis van advies van de gezondheidsraad mee gestopt. Zorgmedewerkers die geboren zijn in of vóór 1960 worden nog wel gevaccineerd met AstraZeneca.
Alle zorgmedewerkers die al een eerste prik met AstraZeneca hebben gehad, krijgen ook hun tweede prik met AstraZeneca. Het geboortejaar maakt hierbij niet uit. Dat is ook het advies van de Gezondheidsraad. Er zijn wereldwijd nog geen meldingen bekend van ernstige bijwerking na een tweede prik.

Vaccinatie mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down
De huisarts nodigt mensen met morbide obesitas of het syndroom van Down uit voor vaccinatie. Deze mensen worden vervolgens bij de GGD gevaccineerd. Behoort u tot deze groep? Dan krijgt u de uitnodiging van de huisarts.

Vaccinatie personen geboren in 1953 en 1954
Bent u geboren in 1953 of 1954 dan kun u nu al een online-afspraak maken voor uw vaccinatie. U wordt gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Omdat er extra vaccin beschikbaar is gekomen, is deze doelgroep eerder aan de beurt. De uitnodigingsbrieven aan deze doelgroepen worden nog verstuurd. Om het vaccineren zo snel en soepel mogelijk te laten verlopen, kunnen zij nu toch al een online afspraak maken.
Het heeft op dit moment geen zin een afspraak te plannen als u later dan 1954 geboren bent. Afspraken die gemaakt zijn door mensen die na 1954 zijn geboren worden afgezegd.

Teststraten Alphen aan den Rijn en Katwijk langer open
Vanwege grote drukte is besloten de openingstijden van de teststraten in Alphen aan den Rijn en Katwijk te verruimen. Hierdoor wordt het op werkdagen mogelijk een afspraak te maken voor een test aan het begin van de avond. Als u coronagerelateerde klachten heeft en getest wil worden, kunt u een afspraak maken via www.coronatest.nl of 0800-1202.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten