Vaccinatie van een arbeidsmigrant door de GGD.
Vaccinatie van een arbeidsmigrant door de GGD. Foto: Rob van Dullemen

GGD roept aankomende studenten op zich te laten vaccineren

Algemeen

Iedereen in Nederland heeft een vaccinatieuitnodiging gehad. In de regio zijn inmiddels 730.993 prikken gezet. De grote piek van het vaccineren op de vaccinatielocaties hebben we nu achter de rug. Alle leeftijdsgroepen zijn inmiddels aan de beurt en veel inwoners in onze regio zijn al minimaal een keer gevaccineerd. Het is tijd voor een nieuwe fase.

Nu we de grote massa hebben gehad is er ruimte voor het voorlichten en vaccineren van bijzondere doelgroepen. Denk aan het vaccineren van dak- en thuislozen, asielzoekers en arbeidsmigranten. Maar ook aan mensen met een migratie- en lage sociaaleconomische achtergrond. We zijn hiermee in een nieuwe fase beland. De fase van fijnmazig vaccineren.
Dit vraagt om een aanpak op maat. Dichterbij, makkelijker bereikbaar en laagdrempeliger. Daarmee is het niet meer nodig om zeven vaccinatielocaties te hebben. De GGD houdt daarom drie locaties tot het einde van het jaar open. De locaties die openblijven zijn Leiden, Gouda en Alphen aan den Rijn.

Mobiele teams de wijk in
Als gevolg van de nieuwe fase sluit de GGD per 15 augustus de vaccinatielocaties in Noordwijkerhout, Leiderdorp, Nieuwerkerk aan den IJssel en Bergambacht. De GGD gaat in ruil daarvoor wel iets nieuws doen. Namelijk met mobiele teams ‘de wijk in’. Mobiele vaccinatieteams gaan afwisselend op meerdere pop-uplocaties in de regio vaccineren. De GGD zet de pop-ups tot november in, maar mogelijk langer als dat nodig is. De komende tijd wordt duidelijk hoe de planning er precies uitziet en waar de pop-uplocaties komen.

Ga jij studeren? Laat je vaccineren!
Over een paar weken starten de introductieweken van studenten. Juist onder deze groep zijn er veel besmettingen. Ruim 50% van de besmettingen vindt nu namelijk plaats onder jongeren. Om verdere verspreiding te voorkomen en om studenten zo goed mogelijk te beschermen voor de start van het studiejaar, heeft de GGD speciaal voor studenten vrije inloop op de vaccinatielocaties in Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda. Zo kunnen studenten met spoed gevaccineerd worden. Dat betekent dat studenten van het mbo, hbo en universiteit zonder afspraak op deze locaties langs kunnen komen voor de eerste vaccinatieprik. Tijdens die eerste prik wordt de afspraak gemaakt voor de tweede prik. Omdat er een aantal weken tussen de eerste en tweede vaccinatie moet zitten, is het niet mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor de tweede prik.
Studenten die langskomen worden gevaccineerd met het Pfizer-vaccin. Ben jij student? Dan is het heel belangrijk je zo snel mogelijk te laten vaccineren. Dan ben je grotendeels beschermd voordat de introductieweken beginnen. Je lichaam heeft na vaccinatie namelijk twee weken nodig om genoeg antistoffen aan te maken.

Vaccineren arbeidsmigranten goed verlopen
Vanaf de start van de proef met het prikken in groepen zijn er ruim 400 arbeidsmigranten in onze regio gevaccineerd. De arbeidsmigranten hebben vooraf informatie ontvangen in hun eigen taal. Ook zijn er op de dag van vaccinatie tolken aanwezig. Zo kan iedereen zijn of haar vraag stellen in de eigen taal. De reacties zijn tot nu toe overwegend positief. De medewerkers vinden het vooral prettig dat ze maar 1 prik hoeven te halen. Zij krijgen namelijk het Janssen-vaccin. De GGD prikt de arbeidsmigranten zowel op de eigen vaccinatielocatie in Leiden als in de prikbus op het terrein van hun werkgever. In het weekend van 24 en 25 juli gaat de bus naar Hillegom. Daar worden tussen 08.30-17.00 uur 150 medewerkers van kwekerij Ruigrok gevaccineerd.

Vertraging testuitslagen opgelost
Afgelopen week waren er vertragingen bij het laboratorium Eurofins. De vertragingen zijn opgelost. Het laboratorium had eerder vanwege de grote aantallen testen moeite de testen op tijd te analyseren. Voor reizigers ligt de afgesproken maximale doorlooptijd op 30 uur (dan hoort de uitslag in de CoronaCheck-app te staan) en voor de reguliere testers op 48 uur. Inmiddels zijn ook de achterstanden weggewerkt.

Veel vragen over de CoronaCheck-app
Het callcenter van de GGD Hollands Midden wordt erg veel gebeld over de CoronaCheck-app. Hierdoor lopen de wachttijden bij het callcenter regelmatig op tot bijna een uur. De meeste vragen gaan over het feit dat gegevens wel goed in CoronIT staan, maar er toch geen QR-code in de CoronaCheck-app geladen kan worden. De regionale GGD’en kunnen dit probleem helaas niet verhelpen, maar landelijk wordt op dit moment met man en macht gewerkt de app te verbeteren.
Op de website https://status.coronacheck.nl kunt u zien welke problemen nog niet opgelost zijn. Staat uw probleem daar niet tussen? Dan kan de helpdesk u mogelijk verder helpen door uw gegevens goed te zetten. Voor vragen over niet kloppende gegevens kunt u bellen met 0800-5090 (dagelijks van 08.00-22.00 uur). Werkt uw app helemaal niet? Dan is er iets technisch aan de hand. Voor vragen over de app zelf kunt u contact opnemen met de technische helpdesk via 0800-1421 (dagelijks van 08.00-20.00 uur).

Weekcijfers
Afgelopen week testte de GGD Hollands Midden 23.381 personen in de teststraten. Van die mensen testte 12,9% positief. Dat is een daling in vergelijking met vorige week. In totaal testten 2986 personen uit onze regio positief op corona. Er is afgelopen week niemand aan de gevolgen van het coronavirus overleden. Tot en met week 28 zijn 438.800 inwoners één keer gevaccineerd (54% van alle inwoners). 36% van de inwoners uit de regio zijn volledig gevaccineerd.

Coronacijfers per gemeente
Benieuwd naar de coronacijfers in uw gemeente? Kijk dan op www.eengezonderhollandsmidden.nl.

Uit de krant