Trude Hol bij de expositie Tulpen NU.
Trude Hol bij de expositie Tulpen NU. Foto: pr

Tulpen NU

Column De Zwarte Tulp

In december ging in Museum de Zwarte Tulp de expositie Tulpen NU van start. Trude Hol, gastconservator, vertelt: “Dit is zo’n mooi museum. Het vertelt het verhaal van de streek, van de bollen, van het ontstaan van de handel. Maar, het gaat óók over kunst. Kunst die je kan raken, kan ontroeren of die je ook enorm kan verbazen.”

Hoe maak je een expositie?
“We hebben zes hedendaagse kunstenaars uitgezocht die allemaal op hun eigen manier de tulp als inspiratiebron hebben genomen. Hun werk is volslagen verschillend en dat maakt het juist zo boeiend. De een maakt precieze zwart-wit-foto’s met veel aandacht voor de belichting, de ander neemt de bloem letterlijk in de hand en drukt hem plat om in te inkten. Weer een ander maakte röntgenfoto’s. Subtieler beeld krijg je niet. De beeldhouwer hakt uit een blok weg wat overbodig is en de keramiste bouwt met steeds weer een laagje klei. Beiden maakten een serie majestueuze objecten. Tot slot de kunstenaar die de tulpen in de vriezer zette en tijdens het ontdooien steeds andere stadia fotografeerde. Allemaal unieke beelden die óf gaan over de vergankelijkheid, óf juist een poging zijn die tulp eeuwigheidswaarde te verlenen.”

Hoe was het om zo’n expositie te maken?
Trude – jarenlang vrijwilliger bij het museum – kwam weer terug als tentoonstellingsmaker. Hoe was dat? “Oh, dat was een soort van thuiskomen. Spannende klus, maar… je doet het niet alleen. De vaste conservator was onmisbaar, maar dat waren ook alle vrijwilligers. De mensen van de balie, de techniek, de tuinmensen… Dat is zo fantastisch aan dit museum, iedereen draagt zijn steentje bij om het geheel tiptop te maken. Je doet het écht samen. Het museum vertelt het verhaal van vroeger, maar hoe we het doen met elkaar is van NU. Net als de expositie tulpen NU. Samen gemaakt. Samen van genieten. Kortom, een succes. Alhoewel? Om dit écht een succes te noemen is er nog één ding nodig. Dat, beste lezer… dat…. is de bezoeker. Maar dat gaat natuurlijk goed komen, want dat bent ú toch?Klaar Wolff

Uit de krant