Floraes Geckskap, de bewuste spotprent.
Floraes Geckskap, de bewuste spotprent. Foto: De Zwarte Tulp

Voor wat het waard is…

Column De Zwarte Tulp

De makelaar wist niet of hij het goed verstond, dat gemompel achter het mondkapje. Hij had zojuist gezegd: “U moet wel iets méér dan de vraagprijs bieden om een kans te maken op dit appartement.” ‘Doettudurnogmaaruntonbij’ verstond hij. Hè, wat? Honderdduizend erbij? Nou dat klinkt fors. Helaas, ook dat bleek niet genoeg….  Als de koper in 1635 had geleefd, was het een serieuze optie geweest een bol van een gestreepte tulp uit zijn achterzak te trekken met de woorden: ”Volstaat dit misschien?” O zeker, volstaat dat! In dát geval kunnen we misschien ook beter even kijken naar een pandje op een van de grachten? Welke gracht had u in gedachten?

Tulpengekte, wie kent het niet? Er werden bollen verhandeld die nog in de grond zaten, maar ook bollen die niet eens bestónden. In de kroegen langs de Leidsevaart waar de handel plaatsvond, rolde men knokkend over de grond en vlogen schoenen in het rond, zoals in Asterix de Romeinse sandalen. In 1637 stortte de handel volledig in. In het museum hangt een spotprent: We zien een herberg in de vorm van een narrenkap. Symbool voor dwaasheid. Links en rechts worden tulpen weggegooid terwijl handelaren nog steeds oververhit staan te bieden. Speculanten die rijck sonder goet, en wijs sonder verstant waeren.
Mooie gravure en goed idee om uw zicht op mondkapjes eens af te wisselen met zicht op deze kap: de Floraes Geckskap. Oh, en neemt u dan meteen de prent van de gestreepte tulp even mee. Aanvankelijk waren tulpen alleen egaal gekleurd. Opeens ontstonden er gestreepte exemplaren. Rara, hoe kwam dat?
Bij het horen van alleen al het woord ‘virus’ raken wij lichtelijk geck maar dat was ooit wel anders. Blij ontdekte men eind 19de eeuw dat de strepen door een virus werden veroorzaakt. Eureka! Daarna was het zaak om bollen gericht met het virus te gaan pesten. Dat is goed gelukt, er zijn nu talloze gestreepte tulpensoorten. Zó leerzaam dit! Als het coronavirus u te pakken heeft genomen en u wordt vandaag of morgen wakker met een gestreept hoofd, dan weet ú hoe dat komt.
Klaar Wolff

Uit de krant