Logo lissernieuws.nl
<p>Het gaat beter met de mentale gezondheid van de deelnemers aan het onderzoek, vooral door meer positieve contacten. Zo kun je de horeca weer in of lekker een festival bezoeken met vrienden.</p>

Het gaat beter met de mentale gezondheid van de deelnemers aan het onderzoek, vooral door meer positieve contacten. Zo kun je de horeca weer in of lekker een festival bezoeken met vrienden.

(Foto: Pixabay)

Gedragsonderzoek corona: mentale gezondheid iets verbeterd

Er wordt al enige tijd een gedragsonderzoek gehouden naar corona in Hollands Midden. Uit de twintigste ronde van dit onderzoek blijkt dat ruim 33% van de deelnemers negatieve effecten van de coronacrisis ervaart op zijn of haar leven in het algemeen, 20% ziet positieve gevolgen.

Als negatieve effecten noemen deelnemers: veel thuis moeten blijven, beperkt zijn in vrijheid/spontaniteit, minder contacten met anderen, minder eropuit gaan en een verminderde mentale gezondheid. De meest genoemde positieve gevolgen zijn: meer waardering voor wat men heeft, meer digitale mogelijkheden, meer thuis werken, een gezondere leefstijl en meer tijd voor zichzelf.
De vragenlijst is ingevuld in de periode 8-12 juni. In deze periode golden alleen nog de basisadviezen voor hygiëne. Vanaf 10 juni verschenen de eerste berichten over toename van het aantal besmettingen en een mogelijke zomergolf.

Mentale gezondheid
De mentale gezondheid van de deelnemers is iets verbeterd vergeleken met de vorige meting in maart. Mensen ervaren minder eenzaamheid, stress en angst en meer positieve contacten. Alleen slaapproblemen worden nu weer iets meer genoemd.
De testbereidheid en naleving van leefregels bij klachten nemen af. Vergeleken met maart wordt er wel beter in huis geventileerd. Deelnemers schatten de kans om zelf besmet te raken in juni iets lager in dan in maart. Wel maakt 66% zich zorgen om een nieuwe opleving van het virus. Alle resultaten voor Hollands Midden zijn te vinden op eengezonderhollandsmidden.nl.

Meer berichten