Leerlingen samen met Jeanet van der Laan.
Leerlingen samen met Jeanet van der Laan. Foto: pr

Fioretti College uit Lisse bezoekt Tweede Kamer

Algemeen

Bijna 250 leerlingen uit klas 4 havo en vwo gingen donderdag 22 september met de bus naar Den Haag om in het kader van maatschappijleer de praktijk van de politiek te zien en zelf uit te oefenen.

De leerlingen waren voorbereid in de lessen maatschappijleer, waarbij iedere klas een eigen wetsvoorstel had voorbereid. Rond het Binnenhof werden allerlei politieke hotspots bekeken tijdens de zogenaamde ‘Grondwetloop’. Denk hierbij aan de Eerste Kamer, Hoge Raad, oude en nieuwe Tweede Kamer etc… Via een iPad hielden de scholieren hun bevindingen bij. Hun wet werd uiteindelijk behandeld in een heus debat in een Tweede Kamer op schaal.
Natuurlijk mocht een ontmoeting met een lokale bekende (het Lisser D66-Kamerlid) Jeanet van der Laan niet ontbreken. Ze ging, samen met D66-onderwijswoordvoerder Paul van Meenen met leerlingen in gesprek. Ook Derk Boswijk (CDA) en Simone Richardson (VVD) maakten tijd vrij om te vertellen over hun werk als parlementariër.
Kerst op de taart was een bezoek aan de publieke tribune tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Van het zien van kopstukken als Mark Rutte, Geert Wilders en Carolyn van der Plas in het echt was menig leerling onder de indruk. Dat bijna iedereen op zijn telefoon of tablet zat trouwens ook. De sectie maatschappijleer kijkt terug op een zeer geslaagde excursie. De recensie van een 4-havoleerling “Ik vond het een stuk minder stom dan verwacht, meneer” beaamde dat gevoel.

De leerlingen gingen in debat.

Uit de krant