Wethouder Riet Austie (rechts) verraste Marty van Rijnberk-Vogelenzang bij Rustoord.
Wethouder Riet Austie (rechts) verraste Marty van Rijnberk-Vogelenzang bij Rustoord. Foto: Jan Sibie

Waarderingsspeld voor Marty van Rijnberk-Vogelenzang

Algemeen

Met zekere regelmaat reikt de gemeente Lisse waarderingsspelden uit aan mensen die zich als vrijwilliger buitengewoon verdienstelijk hebben gemaakt. En vrijdag 3 maart was mevrouw Marty van Rijnberk-Vogelenzang aan de beurt. 

Door Jan Sibie

De uitreiking van de speld was op een leuke manier georganiseerd, namelijk tijdens de borrelmiddag van de bewoners van DSV | Rustoord, die mevrouw Van Rijnberk al sinds 2016 zorgvuldig thuis voorbereidt met bijvoorbeeld quizvragen en gedichten. Ze maakt als een waardige presentatrice een feestje van de vrijdagmiddag in het zorgcentrum.

Daardoor had de onverwachte intocht van wethouder Riet Austie met familieleden, belangstellenden en fotografen een groot verrassingseffect. Dit temeer daar net op dat moment een gedicht over het werk van vrijwilligers werd voorgelezen. Niet alleen mevrouw Van Rijnberk werd volkomen verrast, maar ook de aanwezige bewoners. En ten aanschouwe van dat dankbare en enthousiaste publiek kreeg mevrouw Van Rijnberk de waarderingsspeld op de revers gespeld door de wethouder.

Deze speciaal voor de gelegenheid gemaakte speld wordt toegekend door een speciale commissie. En die commissie was volgens de wethouder van mening geweest dat ze bij deze mevrouw met een “geboren vrijwilliger” te maken hadden. Als je de imposante lijst bekijkt met zaken waar mevrouw Van Rijnberk actief voor is (geweest), dan kun je het daar alleen maar mee eens zijn.

Wat staat er dan op die lijst? Leidster van de zondagsschool; jeugdouderling; jeugddiaken; lid medezeggenschapsraad van De Lisbloem en van de vmbo-school aan de Achterweg; het verzorgen van maaltijden bij de kampweken van de scholen; bezoekdame bij de Zonnebloem; trainer bij De Spartaan; bardame bij dezelfde atletiekvereniging; organisator van activiteiten in Berkhout en gastvrouw in het Alternatiefje (de verzorging van maaltijden tijdens de coronapandemie voor mensen die niet in Berkhout konden eten). Ook is ze sinds 2019 lid van de Cliëntenraad van Rustoord. Inderdaad klopt de benaming van de toekenningscommissie heel goed en is de waarderingsspeld dus meer dan verdiend.

Uit de krant

Uit de krant