Dave Weijers, wethouder Jolanda Langeveld en Ad Baaij denken samen na over een levendig Dorpshart.
Dave Weijers, wethouder Jolanda Langeveld en Ad Baaij denken samen na over een levendig Dorpshart. Foto: Hans Geerlings

Gemeente en ondernemers maken plannen voor Dorpshart: ‘In de basis heeft Lisse alles al’

Algemeen

De gemeente Lisse en de ondernemers in het centrum zijn trots op hun Dorpshart. Zo staan er relatief gezien nog weinig panden leeg, is er genoeg parkeergelegenheid en is dat nog steeds gratis. Dave Weijers van de Heerekamer: ‘We hebben goed gekeken wat Lisse mist en wat we voor de jeugd kunnen betekenen, maar in de basis heeft Lisse alles al.’

Door Hans Geerlings

De gemeente Lisse is dan wel tevreden, maar wil dit ook graag zo houden. Daarom zijn er in het raadsakkoord een aantal wensen opgenomen hoe het winkelcentrum bruisender gemaakt kan worden. Wethouder Jolanda Langeveld: ‘Houden we het centrum zo en hoe maken we het toegankelijker? Moeten we hier wel of geen wonen toestaan? Er zijn veel opmerkingen om het Dorpshart zo levendig mogelijk te houden.’ Het Dorpshart moet bruisend blijven.

Vanuit dat oogpunt heeft de wethouder een plan van aanpak geschreven en daarbij een deskundig bureau in de arm genomen. Ze ging in gesprek met een aantal ondernemers. Langeveld: ‘We hebben met elkaar de opdracht geformuleerd en een bureau geselecteerd, om zo met elkaar het gesprek aan te gaan.’ De wethouder hoopt dat zoveel mogelijk ondernemers uit Lisse zich gaan aansluiten. De gesprekken gaan in de vorm van werkateliers, waarbij iedereen mag zeggen wat hij of zij wil. Ook vastgoedondernemers worden in de plannen meegenomen.

Scenario’s

Verschillende scenario’s zijn de revue al gepasseerd. Zo wordt er o.a. gedacht om het centrum te verkleinen of delen opnieuw in te delen. Er zou gekeken kunnen worden naar aanvragen van subsidies of de mogelijkheid om bestemmingsplannen aan te passen. Ook zou het groen aangepakt kunnen worden.

Het viel Dave Weijers van de Heerekamer op dat veel ondernemers er hetzelfde over denken: ‘Er wordt veel over het oude dorp gesproken. Misschien moeten we meer dingen doen voor de jeugd. De bijeenkomsten vind ik super interessant en erg leuk om te doen.’ Ad Baaij van Baaij Fresh vulde Weijers aan: ‘Je ziet vooral leegstand aan de randen. Die winkels die daar nog zitten zouden we eigenlijk meer naar het centrum moeten trekken.’

Knelpunt

Baaij ziet vooral een knelpunt op de hoek Kanaalstraat - Heereweg. Dit zou een verbinding moeten maken tussen het Vierkant en Blokhuis. Op dit moment staan daar wat lege panden. De gemeente wil dit wel faciliteren, maar de wethouder geeft direct aan geen zak geld hiervoor te hebben. De wethouder gaf aan dat ze wel wil aanjagen.

Er wordt ook gedacht aan een verhuizing van de bibliotheek naar het centrum en meer huizen aan de randen te gaan bouwen. De Koninginneweg wordt regelmatig genoemd omdat daar aardig wat leegstand is. 

Niet alleen op de lange, maar zeker ook op de korte termijn moeten er dingen aangepakt gaan worden.

Langeveld: ‘Wat ik het belangrijkste vind is dat het plan niet in de lade belandt. We moeten het zien als een stip op de horizon, waar we met elkaar in stappen naar toe kunnen werken.’

Uit de krant