De 71e Reuzenbol wordt onthuld. Op de voorgrond Jan van Vliet en Lisette Hogewoning. | Foto: RE
De 71e Reuzenbol wordt onthuld. Op de voorgrond Jan van Vliet en Lisette Hogewoning. | Foto: RE Foto: Ruth Eppink

Dorpshart onthult Reuzenbol

Algemeen

Het was of de lente pas afgelopen zaterdag losbarstte en iedereen die dag op het idee kwam om richting Lisse en de bollenvelden te gaan. Het verkeer stroopte als vanouds lekker op, maar het publiek kwam niet voor niets. Want naast Keukenhof was er in Lisse genoeg te beleven.

Door Ruth Eppink

In het centrum, op de kruising van de Kanaalstraat met de Meer en Houtstraat, werd die ochtend de 71e Reuzenbol onthuld, geadopteerd door ondernemersvereniging Dorpshart Lisse. Het bestuur had de eer het kunstwerk te openbaren, door de hoes eromheen weg te halen. De bol is beschilderd door kunstenaar Lisette Hogewoning, die er de functie van het Dorpshart (lokaal shoppen en horeca) goed in gevangen heeft. De bol kan zelfs als wegwijzer dienen. Het is al de zesde bol die Hogewoning onder haar hoede had. “De kleur roze maakt de bol erg vrolijk, het is de kleur van Dorpshart Lisse. Daar heb ik mijn kleding dus op afgestemd”, gaf ze aan. 

De Giant Tulip Bulbs, zoals het project van de Gildemeesters Bollenstreek ook wel heet, is hard op weg naar het einddoel: minimaal 80 Reuzenbollen tussen Leiden en Haarlem – waarvan er inmiddels 21 in Lisse staan. Het moet “het langst aaneengesloten kunstobject ter wereld” worden, zoals voorzitter Jan van Vliet memoreerde. Je kunt de beschilderde bollen via een fietsroute van 125 kilometer bezoeken, of het nu lente, zomer, herfst of winter is. Begin- en eindpunt zijn bij museum De Zwarte Tulp.  ”Het doel van dit project is om de Bollenstreek het gehele jaar aantrekkelijk maken en niet alleen in voorjaar als de bollenvelden in bloei staan en Keukenhof open is. Daarbij vertelt elke bol een verhaal, waarmee het ook nog eens educatief is”, aldus Van Vliet. 

Na de onthulling van de Reuzenbol Dorpshart Lisse kon het publiek alvast richting het Vierkant. Daar stond de jaarlijkse pluktuin klaar met dit keer 15.000 tulpen. Heel wat kinderen en hun ouders konden er gratis een bosje tulpen plukken. Dit jaar was er extra aandacht voor 75 jaar Keukenhof, zichtbaar in grote letters (gestoken met narcissen) bij de pluktuin. De tuin werd om 12.00 uur geopend door manager Tom Schreuder Linssen van Keukenhof, Michiel van der Borg van Stichting Lisse Marketing, Jacoba van Beieren en haar moeder.

Uit de krant