Kinderen leggen bloemen bij een monument op Duinhof. | Foto: Nico Kors
Kinderen leggen bloemen bij een monument op Duinhof. | Foto: Nico Kors

Opdat wij niet vergeten

Algemeen

Tijdens de dodenherdenking in Lisse worden gewoonlijk volop leerlingen van de verschillende basisscholen uit de gemeente betrokken. Bij toerbeurt nemen Lissese basisscholen deel. Het thema van de Dodenherdenking dit jaar was: Vrijheid vertelt: opmaat naar 80 jaar vrijheid.

Door Hans Geerlings

Op zaterdagmiddag 4 mei heette het Oranjecomité Lisse de leerlingen van kindercampus Joseph van harte welkom in de raadzaal van de gemeente Lisse. Ed Olivier vertelde hen over de Tweede Wereldoorlog. Daarna vertrokken de kinderen, het Oranje Comité, burgemeester Spruit en genodigden met de bus naar begraafplaats Duinhof. Ter nagedachtenis van de gevallenen vindt jaarlijks een bezoek aan de graven plaats. Bij elk graf werd een korte herdenking gehouden en een bloemenhulde gebracht.

Herdenking

Ook het B-17-monument, gesitueerd in de tuin van de r.-k. kerk in De Engel, werd bezocht. Daarbij hielden ook leerlingen van de RKBS De Klarinet een korte herdenking. De Klarinet heeft het B-17-monument geadopteerd. Lisse telt momenteel nog vier oorlogsgraven: twee op de Algemene Begraafplaats Duinhof en twee nabij de r.-k. kerk St. Agatha, waarvan één kerkelijk ere graf met vier oorlogsslachtoffers. Het totaal aantal plaatselijke oorlogsslachtoffers bedraagt zeven. De begraafplaats van de Agathakerk werd als laatste bezocht. De Samenwerkende Kerken Lisse hielden in het begin van de avond een herdenkingsbijeenkomst, waarna men in Stille tocht naar het bevrijdingsmonument vertrok.

Gedichten

Ter plaatse speelde Harmonieorkest Da Capo koraalmuziek. Leerlingen van de Kindercampus Joseph droegen er gedichten voor. Na het traditionele taptoesignaal volgden twee minuten stilte en werden er bloemstukken bij het Bevrijdingsmonument door verschillende vertegenwoordigers gelegd van o.a.: de Gemeente Lisse, Stichting Oranje Comité Lisse, Politie HLT, de Gezamenlijke Kerken van Lisse, door nabestaanden van de oorlogsslachtoffers en verzetsmensen, de Lissese Ouderenbonden, Contact Oud-Mariniers Lisse en leerlingen van de Kindercampus Joseph.

Uit de krant