De scholen zijn weer begonnen! | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr.
Arie Bombarie

De scholen zijn weer begonnen!

  Column

Als u het nog niet wist: de scholen zijn weer begonnen. Er zijn diverse acties gehouden om dit onder de aandacht te brengen, waaronder op de Beekbrugschool. Waar mij overigens de zin van het bellenblazen is ontgaan. Of het moet zijn dat alle waarschuwingen als een zeepbel uit elkaar spatten en iedereen na korte tijd weer gewoon z'n gang gaat.

Goed uitkijken is dus van belang. Dat geldt voor automobilisten, voor scooters en ook voor fietsers en wielrenners om maar eens een paar groepen te noemen. En dat geldt dus ook voor de vele vaders en moeders en opa's en oma's (dat lijken er overigens meer te worden) die schoolkinderen met de auto brengen en halen. En daaronder een aantal met de onverbeterlijke mentaliteit van 'mijn (klein)kind eerst..' . Die dus zonder gêne hun auto zo maar ergens neerzetten, daarbij een gevaar vormend voor ouders en kinderen die te voet of per fiets zijn. Ook is al geconstateerd dat sommige automobilisten met te hoge snelheid scholen passeren, terwijl de jeugd wordt losgelaten en even geen aandacht heeft voor de situatie op de weg. Dat van die automobilisten is niet goed te praten, maar de lieve jeugd mag ook wel eens aangesproken worden op hun verkeersgedrag. Het lijkt erop dat alles wat is geleerd voor het behalen van een verkeersdiploma snel is vergeten en dat het fietsen met drie naast elkaar en al append, muziek luisterend of bellend desnoods over het trottoir tot gemeengoed is gaan behoren. Het geeft aan dat de waarschuwing 'De scholen zijn weer begonnen' twee kanten heeft. Namelijk voor de weggebruiker in de brede zin van het woord, maar ook voor de leerlingen. En met name de oudere jeugd zou beter moeten weten.

In dit verband lijkt het me een aardig idee dat de boa's eens bij de uitgangen van het Fioretti College gaan posten. Tien tegen een dat ze dan in no time een bonnenboekje vol kunnen schrijven. Vooral bij de uitgang op de Oranjelaan fietsen ze maar raak. Veel fietsers naast elkaar, druk met hun onmisbare telefoon, met elkaar kakelend, geen oog voor ander verkeer en in eerste instantie al gewoonweg stom doorrijdend als ze op die voorrangsweg andere wielrijders tegenkomen. Die hebben maar opzij te gaan. Ondanks het feit dat deze voorrang op de Fio's hebben. En als je daar wat van zegt kun je een grote mond krijgen, of een blik van: waar maak jij je nou toch druk over. Ook dus respectloos. De jongelui beseffen waarschijnlijk niet dat er maar weinig voor nodig is om onder een auto terecht te komen. Met de kans op letsel tot gevolg. Of erger. Gelukkig is er nog niets gebeurd en kijken met name veel automobilisten in de omgeving van het Fio goed uit. Die hebben dus de boodschap op de spandoeken goed begrepen. Maar de Fio-leerlingen niet (uitgezonderd de goede, uiteraard) en dus is het hoog tijd dat er eens flink handhavend wordt opgetreden. Voor de veiligheid van andere weggebruikers, maar ook voor hun eigen veiligheid.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>