Arie Bombarie
Arie Bombarie Foto: pr

Tekorten (4)

Column Arie Bombarie

Opnieuw is er een moment om stil te staan bij het grote tekort van de gemeente en de manier waarop het college dit denkt op te lossen. Bijvoorbeeld door vijf procent op de subsidies te bezuinigen. Niks nieuws, want dat is al vaker gebeurd en nu wordt er dus bezuinigd op posten (verenigingen) waarop al eens bezuinigd is.

Met als maximale inlevering op de subsidie voor de Stichting Lisse Marketing, die het zwaard van Damocles al boven het hoofd ziet hangen. De raadsleden hadden het er al over en in de komende begrotingsvergadering zal men dit onderwerp beslist opnieuw aansnijden. Want hoe je er ook over denkt en hoeveel kritiek je ook op de SLM kunt bedenken, ondernemend Lisse kan in de nieuwe tijd niet zonder zo'n instantie die heel veel leuke zaken voor de dorpeling en buitenpoorters organiseert en er zijn ook andere voorgenomen investeringen waarop wellicht eens flink de rem gezet kan worden.
Een trouwe lezer van de Bombarie doet een voorzetje. Die zegt dat als in het bedrijfsleven blijkt dat de resultaten minder zijn dan gebudgetteerd c.q. verwacht, dat je er dan donder op kunt zeggen dat vrij snel een mededeling van de directie verschijnt met boodschappen zoals: invoering van een personeelsstop, het stopzetten van alle investeringen en het met 10 procent verminderen van de eigen kosten. "Deze manier van handelen werkt uitermate goed en meestal herstelt het bedrijf binnen een zekere periode van de dip. Zo niet, dan wordt er nog harder ingegrepen door ontslagen en verdere kostenreductie. Deze werkwijze en reactie mis ik altijd bij onze overheidsinstanties. Nu ook weer bij de gemeente Lisse, waar de begrotingsproblemen worden opgelost door de lasten van de burgers te verhogen en investeringen te verschuiven, zonder in te grijpen in het kostenniveau van de eigen organisatie. Waaraan ik uit eigen ervaring nog wil toevoegen dat elke organisatie op een redelijke termijn in staat is om 15 procent te bezuinigen op de eigen kosten. Stelt u zich eens voor dat een bedrijf aan zijn klanten zou vragen om geld over te maken teneinde de problemen bij het bedrijf op te lossen. No way natuurlijk, maar in feite doen de overheidsinstanties dit wel en daardoor stijgen de overheidsuitgaven en de belastingen continu. En wat te denken van de inkomstenpost. Er wordt een verhoging van 10 procent van de ozb voorgesteld waarvoor een deel van de bevolking opdraait. Maar zou je nou niet eens het vermetele plan kunnen hebben om het toegangsbewijs van Keukenhof met een euro te verhogen. Het zal de bezoekende toerist worst zijn. Grof gezegd kan dat al gauw een miljoen euro opleveren en is Lisse dankzij Keukenhof en het convenant aardig op weg het gat te dichten. Waar een wil is, ligt de mogelijke oplossing voor het grijpen."
Kijk, je hoeft het met de dorpeling natuurlijk niet eens te zijn, maar het is in elk geval iemand die probeert mee te denken. Niet verkeerd, natuurlijk en bovendien is niemand erbij gebaat als een enkele jaren geleden met veel tamtam geïntroduceerd SLM het slachtoffer dreigt te worden van de bezuinigingen. En de ozb? Tien procent is al veel, maar met die verhoging als basis komen alle volgende verhogingen op die tien procent in de komende jaren fors aan.

Uit de krant