Massahysterie: een pandemie zonder vaccin
Logo lissernieuws.nl
<p>Jos Draijer.</p>

Jos Draijer.

(Foto: )
Notenkraker

Massahysterie: een pandemie zonder vaccin

  Column

Ondanks het vuurwerkverbod ergerde menigeen zich in Hillegom aan de zware, doffe dreunen van ontplofte illegale vuurwerkbommen. Tot diep in de nacht, ook buiten Hillegom te horen. Trillende ruiten en hoorbare luchtverplaatsingen deden mensen en huisdieren bibberen van angst. 

Kleine, mobiele groepjes jongeren, actief aan weerskanten van de Ringvaart waren de intensief handhavende politie en BOA’s steeds te snel af. Om middernacht werd het nieuwe jaar, ondanks het landelijk vuurwerkverbod, ook nog eens ingeluid met het massaal afsteken van sier- en knalvuurwerk. Minder dan vorig jaar en minder letsels door vuurwerk, dat wel. Maar de schade door knalvuurwerk bleek groot, zag ik met eigen ogen tijdens mijn nieuwjaarswandeling door Hillegom.
Onderweg telde ik zes ontplofte prullenbakken, een vernield bushaltehokje en werd in de wijk Treslong door KPN gewerkt aan het vervangen van een schakelkast die compleet was opgeblazen. Bewoners zaten daardoor zonder tv, radio, internet, etc. Een duidelijk vuurwerkverbod, maar handhaving bleek ondoenlijk. Te veel mensen luisteren niet meer naar de overheid. Niettemin wensten we elkaar dat 2021 maar een beter jaar dan 2020 zou worden en we weer terug kunnen naar het ‘normale’ leven, wat dat ook betekent. Het begin van 2021 was goed. Op 6 januari zouden immers de eerste vaccinaties tegen corona worden gedaan waarmee het einde van de pandemie in zicht komt. Een dag om nooit te vergeten.
En dat werd het ook, maar om een heel andere reden. In de loop van de avond kwamen berichten en beelden binnen uit Amerika over een bestorming van het Capitool in Washington. Het heiligdom van de democratie in de Verenigde Staten omdat zowel de Amerikaanse Senaat als het Huis van Afgevaardigden daar zijn zetel heeft. Duizenden eerder gehersenspoelde, in leugens en complottheorieën verstrikte ‘demonstranten’, werden door de zittende president Trump opgejut om naar het Capitool op te trekken om verhaal te halen over de gestolen stemmen van Trump. Maar dat liep behoorlijk uit de hand omdat veel wapens meegenomen waren.
Van een demonstratie op basis van vrijheid van meningsuiting was dus geen sprake. Het bleek om een aanslag op de democratie te gaan. In no-time schakelde half Nederland over naar Amerikaanse tv zenders zoals CNN en waren we live getuige van gebeurtenissen die verdacht veel weg hadden van een gewelddadige staatsgreep. De beveiliging was niet op orde zodat de politie omver werd gelopen door hysterische lieden die niet meer in staat zijn fictie en werkelijkheid uit elkaar te houden. Alleen nog hun eigen waarheid van complottheorieën, alternatieve feiten en waanideeën geloven. Journalisten werden mishandeld en hun apparatuur vernield.
Er vielen vijf doden. De beelden spraken voor zich terwijl de hele wereld mee keek. Geen Netflix-serie, nee, maar de actuele werkelijkheid in Amerika: de massahysterie van een meute in opstand. In de ene hand een wapen om toe te slaan, in de andere hand een iPhone om selfies te maken. Was het nou spel of werkelijkheid?
Massahysterie lijkt nog gevaarlijker dan een pandemie, want daar is geen vaccin tegen. Gaat ook sneller viraal via social media. Een kwart van de Amerikanen lijdt hier al aan, aldus experts…
Notenkraker is een column van Jos Draijer en verschijnt om de week in deze krant. Reageren? Mail: redactie@dehillegommer.nl

Meer berichten