Logo lissernieuws.nl
<p>De fotograaf gekiekt.</p>

De fotograaf gekiekt.

(Foto: Gerard van der Post, SVvOH.)
Sporen van Vroeger

Hillegomse fotografie in beeld bij de Vrienden

  Column

Stichting Vrienden van Oud Hillegom heeft onlangs een fotostudio gemaakt op de zolder van het kantoorgebouw op Kwekerij Veelzorg. De zolder was bij de verhuizing in 2018 ingericht voor het omvangrijke papieren archief dat de Vrienden rijk zijn, maar noest archiefbeheer door onze archivarissen heeft geleid tot een strak beheer van alles dat in papieren vorm bewaard moet blijven. Zo ontstond ruimte voor onder andere nette opslag van ingelijste kunst, want er is meer kunst bij de Vrienden ondergebracht dan tegelijkertijd aan de muren van het kantoor en de Holkamer getoond kan worden. 

Voor kunstroof hoeven de Vrienden niet te vrezen; de Jan Six I van Rembrandt is een reproductie van het prachtige schilderij in het Six-huis in Amsterdam en de waarde van de overige stukken is voornamelijk cultuurhistorisch en niet financieel. Ook is een prima beveiligingssysteem geïnstalleerd; onverlaten die de gasbrander op de kluis willen zetten kunnen zich beter de moeite besparen – overigens bestaat de inhoud uit fotoalbums, dus wie Dagobert Duck wil bestelen zal zijn heil elders moeten zoeken.

De Vrienden zijn vaak de gelukkige ontvanger van schenkingen, waarover in donateursblad “Hangkouserieën” te lezen is. Zo heeft de stichting zich ook dit jaar weer ingeschreven voor Rabo ClubSupport, waarbij leden van Rabobank Bollenstreek door middel van stemmen een beschikbaar bedrag kunnen verdelen over allerlei aangesloten verenigingsverbanden. Vorige week werd ons bericht dat wij € 622,24 zullen ontvangen uit de Rabo ClubSupport. Daar zijn we ontzettend blij mee en we danken alle Rabobank-leden die ons een stem hebben vergund. Dit bedrag kunnen we mooi gebruiken voor onze nieuwe fotostudio en daarmee kan onze huisfotograaf Harry Prins zijn professionele werk op een goede plek verrichten. Dat geldt met name voor de fotografie van de objecten in onze schatkamer, zodat wij die beelden op termijn kunnen tonen via het internet als onderdeel van het Project Digitaliseren. Vele vrijwillige handen en ogen besteden veel tijd aan het werk om de beelden uit ons fotoarchief in de toekomst vindbaar te laten zijn. Daar kunnen we nog veel hulp bij gebruiken, dus wie in deze herfstige dagen bij slecht weer een nuttige besteding zoekt kan zich bij de Vrienden melden!

Harry besteedt zijn professionele blik niet alleen aan het fotograferen van de voorwerpen uit de Vrienden-collectie. Zo stuurde hij vorig jaar zijn foto in van de karakteristieke geïnundeerde bollenvelden (onder water gezet) vanaf de Veenenburgerlaan en daarmee won hij de najaarswedstrijd voor de Frans Out-galerij. Op de foto bij deze column poseert Harry naast de Holkamer op Kwekerij Veelzorg met zijn winnende foto in een fraaie lijst.

Ook nu is er weer een foto-opdracht voor de Frans Out-galerij, genaamd “Mijn favoriete Hillegomse herfstweer” en daarbij kan iedereen zich wel iets voorstellen. We hebben al prachtig zonnig weer en herfstbuien voorbij zien komen en voor deze week is zelfs winters weer voorspeld. We roepen daarom iedereen op om met fototoestel of telefoon de deur uit te stappen een een fraaie foto te maken. Die kan tot 1 januari via de mail worden gestuurd naar frans.out.galerij@gmail.com. Wie weet gaat uw columnschrijver dan wel naar de lijstenmaker om voor de uitvergroting van úw foto een lijst samen te stellen!

De digitale versie van deze column is terug te vinden op www.vriendenvanoudhillegom.nl onder Publicaties, Sporen van vroeger en op www.dehillegommer.nl. Jacolien van der Valk, Stichting Vrienden van Oud Hillegom, e-mail: SVvOH.pr@gmail.com

Meer berichten