Kom op bezoek tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Het huis van Paul en Emmy Zwetsloot.
Het huis van Paul en Emmy Zwetsloot. (Foto: pr)

Kom op bezoek tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route

  Duurzaam & Groen

Tussen de bollenvelden, in het buitengebied van Lisse, staat de woning van Paul en Emmy Zwetsloot. Het is een zogeheten energieplushuis. Ze vertellen er graag over tijdens de Nationale Duurzame Huizen Route. Op zaterdag 2 en 9 november stellen honderden huiseigenaren in Nederland hun woning open voor bezoek. Ook de woning in Lisse is te bezoeken, op 9 november. Je kunt je inschrijven voor een bezoek via www.duurzamehuizenroute.nl.

Toen in 2015 enkel de fundering lag, deden Paul en Emmy al mee aan de Duurzame Huizen Route. "We stonden met 60 bezoekers, op een koude novemberdag, midden in een weiland", lacht Paul. "De bezoekers waren zelf ook van plan om te bouwen, maar moesten hun plan nog uitwerken." Paul en Emmy hadden dit al uitgedacht: het moest een energieneutraal huis worden met een zo optimaal mogelijk binnenklimaat. Er is gekozen voor prefab houtskelet- en strobouw. Voor het verwarmen van de woning is gekozen voor een aardgasvrije oplossing. Er is een lucht/water-warmtepomp geplaatst in combinatie met zonnecollectoren, die ook voorzien in warm tapwater. De warmte wordt in verschillende boilervaten opgeslagen. Deze leveren het via een laagtemperatuurwarmtenet af aan de vloerverwarming. De warmtepomp draait van oktober tot maart. De woning wordt in haar energiebehoefte voorzien via zonnepanelen op het dak. Ook de elektrische auto wordt hiermee opgeladen. "We leveren 500 kWh per jaar terug aan het net", vertelt Paul trots.

Geen dag gaat voorbij waarop Paul en Emmy niet met duurzaamheid bezig zijn. Paul is voorzitter van Lisse Duurzaam en stichting Bollenstreek Duurzaam, is energiecoach en werkt als consultant mee aan de energietransitie. Emmy houdt zich bezig met onder andere de bestrijding van zwerfafval en het bewust omgaan met voedsel en verpakkingen. Ze voelen zich bevoorrecht om op deze prachtige plek te mogen wonen. "Voor ons is de locatie het belangrijkste aspect van de woning, met een natuurgebied als uitzicht. Daarnaast zijn we erg blij met het wooncomfort", vertelt Paul. Als tip geeft hij mee: "Laat je niet ontmoedigen door woorden als 'het kan niet, het is te moeilijk'. Jij komt er zelf te wonen, dus houd de regie in handen!"

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>