Kunstenaars Plan4 zijn terug bij af | Lissernieuws
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo lissernieuws.nl
Wie wordt de koper van de Oude School? De kunstenaars van Plan4 werden een goede tweede.
Wie wordt de koper van de Oude School? De kunstenaars van Plan4 werden een goede tweede. (Foto: Arie in t Veld - archief)
Factorij

Kunstenaars Plan4 zijn terug bij af

  Politiek

OUDE SCHOOL • De droom van de kunstenaars Iet Langeveld en Wout Ruigrok van Plan4 is voorbij. Wat hadden ze graag hun plannen met de Oude School tot uitvoering gebracht, maar zij werden tweede. "We zijn hoe dan ook trots op wat we allemaal op eigen kracht hadden willen doen."

Door Ruth Eppink

Bij Iet heerst inmiddels enige berusting, bij Wout gloort nog een heel klein sprankje hoop. "Er is immers nog niet getekend door de partij die is aangewezen als koper, dat moet gebeuren voor 26 oktober. Stel dat er met hen toch geen overeenstemming wordt bereikt, dan komen wij weer in beeld. Het is afwachten."

Het uitgewerkte plan van het kunstenaarsduo voor de Oude School omvatte naast de schilderspraktijk onder meer een creatieve dagopvang voor jong-dementerenden, een keramiekatelier, een openbare tuin, een repetitieruimte en een open podium voor amateur-muzikanten. "Mensen hebben bij kunstenaars nog wel eens het idee dat ze voor het minste en geringste subsidies nodig hebben. Daar is bij Plan4 geen sprake van", benadrukt Iet. "We kunnen heel goed onze eigen broek ophouden. Ook voor de uitwerking van ons plan was alles in kannen en kruiken. De bank stond achter ons, net als de boekhouders. Het was een goed doortimmerd plan met een mooie maatschappelijk invulling, en dat is het nog steeds!"

Wout en Iet werden uitgenodigd om naar het gemeentehuis te komen voor een gesprek. "Niet zo gek toch dat we daardoor dachten dat ons plan had gewonnen?", stelt Wout. De wethouders Nieuwenhuis en De Roon kwamen echter met de mededeling dat Plan4 een goede tweede was geworden. Er komt binnenkort nog een vervolggesprek met De Roon. "Geen idee wat ik daarvan moet verwachten", zegt Iet. "We zouden het wel fijn vinden als we te horen krijgen hoe lang we nog in dit pand mogen blijven zitten, want dat we hier weg moeten is duidelijk. De Heemskerkgarage gaat ooit plat en dan komt hier nieuwbouw." Wout knikt en vult aan: "We hopen op een passend alternatief, wie weet heeft De Roon daar suggesties voor." Wat de kunstenaars na alle perikelen wel hebben geleerd is overal een schriftelijke bevestiging van vragen, per mail. "We zijn te goed van vertrouwen geweest."

Gemeentegrens

Plan4 houdt de blik op de toekomst gericht. "We blijven erbij dat de gemeente ons jarenlang aan het lijntje heeft gehouden. Er is ons van alles gezegd wat later weer werd ontkend. Het voelt alsof wij leugenaars zijn. Daar kunnen we over aan de gang blijven, maar we willen ook verder", legt Wout uit. Het duo wil bijvoorbeeld al heel lang het lesaanbod uitbreiden. "Zolang Plan4 geen vaste locatie heeft waar we jarenlang kunnen blijven zitten, heeft dat geen zin. Dus ja, we kijken nu langzamerhand rond naar andere panden in Lisse. En als we het hier niet kunnen vinden, kijken we over de gemeentegrens heen. Schilderen kunnen we overal", aldus Iet.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225534&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>