Logo lissernieuws.nl
Carla Kors zoals ze zichzelf het liefst ziet: als regisseur en souffleur voor toneelvereniging OVO.
Carla Kors zoals ze zichzelf het liefst ziet: als regisseur en souffleur voor toneelvereniging OVO. (Foto: A. in 't Veld)

Carla Kors: al 60 jaar voorzeggen vanuit 'de bult'

  Verenigingen

Carla Kors (83) beleeft een zeldzaam moment. Vooral zeldzaam als je er niet bij stilstaat omdat je het geweldig naar je zin hebt. Al 60 jaar is ze bij diverse toneelverenigingen regisseur en souffleur geweest en tot op de dag van vandaag is ze op dit gebied nog altijd met veel plezier in de weer bij OVO. De Ontspanning Voor Ouderen zoals de club officieel heet. Op 18 oktober treedt het toneelgezelschap op in De Beukenhof met de voorstelling De erfenis van blinde Mineke.

Door Arie in 't Veld

Voor Carla begon het bij de Katholieke Arbeiders Vrouwen met repetities bij Tante Jo. Nu de Gewoonste Zaak en later de Katholieke Bond voor Ouderen. "Eigenlijk belandde ik gelijk in het souffleurshok, ook wel de bult op het podium genoemd. Souffleren is niet gewoon op fluistertoon de zinnen uitspreken, maar het hele stuk van A tot Z meespelen. Je kijkt naar wat zich op het podium afspeelt en wanneer nodig probeer je de steun van de toneelspeler te zijn die even worstelt met de tekst. Dat doe je dan op een zo goed mogelijke fluistertoon, zodat in de zaal niet is te horen dat je aan het werk bent", legt Carla uit.

Altijd volle bak
De inzet van Carla is nu vooral gericht op de optredens van OVO, na in voorgaande jaren ook de nodige inzet aan de dag te hebben gelegd voor de verenigingen Het Geestgrond Theater en Maskerade. "OVO is een onderdeel van de Katholieke Bond voor Ouderen en omvat een club enthousiaste mensen. We spelen jaarlijks twee stukken en een kerststukje en treden ook wel eens voor anderen op, zoals in Schagen, bij de Bernardus en De Schutse. En het is altijd volle bak."
Ze schetst de vereniging als een club mensen die in grote saamhorigheid met elkaar in de weer is. Dat wil zeggen een kaartje of een bloemetje in voorkomende gevallen en na de twee uitvoeringen gezellig met elkaar eten en nog eens nagenieten van en napraten over de gehouden voorstellingen. "Jammer alleen dat de aanwas van (oudere) leden heel gering is, waardoor het allemaal wel eens wat moeilijk wordt. Met name wat betreft het uitkiezen van de te spelen stukken. Moet het altijd allemaal perfect zijn? Natuurlijk niet. Men bouwt op elkaar en als het op het podium mis dreigt te gaan met de tekst, zet ik een tandje bij. Maar over het algemeen is het verbazingwekkend hoe goed de leden op vrij hoge leeftijd zich de teksten eigen maken en zich op het podium manifesteren", zegt Carla trots.

Kosten besparen
Carla doet zoals gezegd in alle stilte haar souffleurswerk en ondervindt veel waardering. "Het mijn lust en mijn leven. En ik hoop dit nog heel lang te mogen doen." OVO repeteert in aanvang bij de leden thuis en pas op het eind van het traject in De Beukenhof om kosten te besparen. "Dit keer voeren we het stuk 'De erfenis van blinde Mineke' op, waarover ik verder niets ga vertellen, omdat je zoiets gewoon moet komen bekijken."
De voorstelling op 18 oktober in het Dienstencentrum De Beukenhof, Eikenlaan 2 duurt van 14.00 tot 16.30 uur. De zaal is open vanaf 13.15 uur.

Meer berichten