Afbeelding

Informatieavond Dubbeldorp drukbezocht, maar weinigzeggend

Politiek

Lisse - In het gemeentehuis van Lisse was dinsdagavond een informatiebijeenkomst over de plannen die de gemeente Haarlemmermeer heeft met Lisserbroek. Omdat uitbreiding van dit dorp ook gevolgen heeft voor buurdorp Lisse, werd de gemeente Haarlemmermeer uitgenodigd een en ander toe te komen lichten. De opkomst was enorm, maar de plannen bleven relatief vaag. Het merendeel van de bezoekers wilde vooral weten wat de gemeentes zouden gaan doen aan de te verwachten toenemende verkeersdrukte.

Het was al bekend dat er plannen zijn om Lisserbroek uit te breiden. In het gebied ten noorden van de Lisserweg en het gebied tussen Gansoord en Turfspoor is woningbouw gepland. De precieze hoeveelheid woningen is nog niet duidelijk; naar verwachting wordt Lisserbroek 2,5 tot 3 keer zo groot.

Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis opende de bijeenkomst met de mededeling dat het blijkbaar niet duidelijk was dat belangstellenden zich van tevoren hadden moeten aanmelden. Terwijl hij de volle zaal doorkeek zei hij: "We hebben slechts 12 aanmeldingen binnen gekregen, dus dit overtreft de verwachting."

Al snel gaf hij het woord aan Petra Kort, strategisch adviseur bij de gemeente Haarlemmermeer. Zij vertelde dat de plannen voor Lisserbroek deel uitmaken van het project Parels aan de Ringvaart. De gemeente Haarlemmermeer wil sociaal duurzame dubbeldorpen aan de Ringvaart realiseren met ieder zijn eigen karakter, aangeduid als Parels, waarbij de Ringvaart de parels als een 'snoer' met elkaar verbindt. Denk aan Cruquius-Heemstede, Zwaanshoek-Bennebroek, Beinsdorp-Hillegom en Lisserbroek-Lisse. De dorpen houden hun dorpse karakter en er wordt veel aandacht besteed aan duurzaam groen en water. Omdat inwoners al direct vanaf het begin bij het proces betrokken worden en men vraaggestuurd wil gaan bouwen, is nog weinig te zeggen over wanneer de bouw van start gaat. Wel dat de uitbreiding gefaseerd wordt uitgevoerd. 

Dorpsraad

Ook de dorpsraad Lisserbroek is al vroeg bij de plannen betrokken. Voorzitter Bert Mens deed uit de doeken hoe Lisserbroek in elkaar steekt. De inwoners hebben een grote gemeenschapszin, het dorp telt veel vrijwilligers, een actief verenigingsleven en een bijzonder centrum. Want waar in andere dorpen het centrum meestal wordt gevormd door een kerk en winkels, ontbreken deze hier. Het centrum bestaat uit dorpshuis De Meerkoet, twee basisscholen en de voetbal- en tennisvereniging. De binding met Lisse is duidelijk, omdat veel Lisserbroekers gebruikmaken van Lissese voorzieningen zoals kerk, (middelbare) scholen, kinderopvang, sportschool, supermarkten en andere middenstand. De dorpsraad heeft geregeld overleg met de gemeente en de projectontwikkelaars over het project. 

Vervolgens vertelde John van den Heuvel namens de samenwerkende private grondeigenaren het een en ander over de bouwplannen en de -procedure. Opnieuw werd benadrukt dat alle partijen nadrukkelijk bij de plannen worden betrokken. De bouw is vraaggestuurd en de markt bepaalt het tempo. "Er komen huur- en koopwoningen, er is een veelkleurige vraag, dus streven we naar een veelkleurig aanbod." Van den Heuvel zou het liefst zien dat in 2018 de bestemmingsplannen klaar zijn zodat de bouw kan starten in 2019, "Maar zoals gezegd: alles moet in overeenstemming." 

Na geen enkele spreker kwamen er vragen uit de zaal. Dat gebeurde pas aan het eind van de presentaties, toen er gepeild werd aan welke voorzieningen Lisserbroek behoefte heeft als het dorp groter wordt. Daar kwam zo een-twee-drie geen antwoord op. Het pijnpunt zit voor de inwoners van Lisserbroek vooral in het feit dat Lisse alleen bereikt kan worden door de brug over de Ringvaart. De brug waar je in het Keukenhofseizoen liever niet overheen wilt, om over de zomer nog maar niet te spreken. Velen gaan dan naar Nieuw-Vennep of andere plaatsen, omdat het een drama is om Lisse in te komen. Maar ook vanuit de Lissese bevolking werd de oproep gedaan om iets aan de verkeerssituatie te doen. Er zijn genoeg Lissers die bijvoorbeeld naar het ziekenhuis in Hoofddorp moeten, of andere voorzieningen net over de Ringvaart bezoeken. 

Er lopen momenteel twee onderzoeken naar de verkeerststromen, die moeten uiteindelijk meer duidelijkheid verschaffen. Het geduld wordt nog een tijdje op de proef gesteld.

Uit de krant