Afbeelding
Foto: pr

Huurverhogingen sportaccommodaties

Politiek

LISSE - De verhogingen van de gemeentelijke sportaccommodaties zijn vorige week bekendgemaakt. Jaarlijks worden de tarieven door het college vastgesteld en vóór 1 juli gecommuniceerd naar de sportverenigingen.

Door Arie in 't Veld

Door de komst van het nieuwe sportcentrum De Waterkanten, een accommodatie met meer en betere voorzieningen, zijn de tarieven in de periode 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 voor de gemeentelijke binnensportaccommodaties, met uitzondering van het tarief van het wedstrijdbassin, naast de jaarlijkse indexering met 5 procent verhoogd. In de periode 1 juli 2016 tot 1 juli 2017 zijn de tarieven van de gemeentelijke (binnen)sportaccommodaties aangepast op basis van de wijziging van het maandprijsindexcijfer volgens het consumentenprijsindexcijfer. In het kader van de bezuinigingstaakstelling op de onderhoudskosten van sportpark Ter Specke is onderzoek uitgevoerd naar de onderhoudskosten van het sportpark en de dekking van de huidige huurtarieven voor het gebruik van de gemeentelijke buitensportaccommodaties door (sport)verenigingen-/ instellingen ten opzichte van de kostprijs. De dekking van de huidige tarieven ten opzichte van de kostprijs varieert tussen de 4 en 21 procent. Gezien de bezuinigingstaakstelling op het onderhoud en de visie op zelfwerkzaamheid in het kader van het teruggeven van taken aan de maatschappij, is gekozen voor het uitwerken van 'onderhoudspakketten zelfwerkzaamheid', waarbij sportverenigingen zelf onderhoudsklussen uitvoeren en het dekkingspercentage van het huurtarief voor de gemeente toeneemt.

Vanwege de bereidheid van de (sport)verenigingen die gebruikmaken van de gemeentelijke buitensportverenigingen om meer zelfwerkzaamheid uit te voeren en de verhoging van de tarieven voor de gemeentelijke binnensportaccommodaties met 5 procent in de periode 1 juli 2015 tot 1 juli 2016 wordt voorgesteld om de tarieven voor de gemeentelijke binnen- en buitensportaccommodaties nu te verhogen conform het consumentenprijsindexcijfer (0,6%). De uitvoering van het hanteren van de vastgestelde tarieven voor de (binnen)sportaccommodaties ligt bij de uitvoeringsorganisatie Sportfondsen Lisse. Het maatschappelijk+ tarief, het tarief voor (sport)verenigingen met volledige rechtsbevoegdheid buiten Lisse, komt te vervallen. Verenigingen die niet statutair gevestigd zijn in Lisse en geen positieve beoordeling ontvangen van het college moeten minimaal het kostprijstarief betalen. Door het hanteren van een overgangsregeling wordt voorkomen dat gebruikers tot nu nog gebruikmaakten van de gemeentelijke binnensportaccommodaties tegen het maatschappelijk+ tarief, in de periode 1 juli 2017 tot 1 juli 2018 geconfronteerd worden met een kostenstijging van 100%. De overgangsregeling geldt voor een jaar.

Uit de krant