Afbeelding
Foto: pr.

Onvermogen

Column Arie Bombarie

De fractie SGP-ChristenUnie heeft een brevet van onvermogen ingediend. De fractie stelt namelijk aan de gemeenteraad van Lisse als opvolger van de vertrekkende wethouder Evert Jan Nieuwenhuis de heer Johan van Buuren uit Oud Beijerland voor. Waarschijnlijk zeer kundig en representatief voor de fractie, maar geen Lisser.

In het persbericht wordt weliswaar gesproken over een vergelijkbare gemeente als Lisse en zelfs een vergelijking met de functies die Evert Jan Nieuwenhuis tot op heden in ons goede dorp uitoefende. Leuk natuurlijk in zo'n bericht, maar kennelijk slaagde de Lissese fractie er niet in binnen de eigen gelederen een vervanger te vinden die aan dezelfde voorwaarden voldoet, doch in elk geval Lisser is. Ik (en met mij vele dorpelingen) zijn benieuwd of hij net zo bekwaam, maar ook net zo'n visie op de loop der dingen heeft als Nieuwenhuis, die door vele nogal eens wordt verweten eigenzinnig te zijn. Maar kennelijk kun je daarmee goed wegkomen, want intussen is hij dan toch maar mooi burgemeester geworden. Van alle plaatsen op aarde in Waddinxveen, maar het gras bij de buren is altijd groener. Nu mag Nieuwenhuis in die gemeente zijn kunsten vertonen als de gemeenteraad in die plaats hem die ruimte biedt. Op het gebied van het gescheiden inzamelen van het afval bijvoorbeeld, waarover al weer landelijk de discussies over de zin en onzin hiervan zijn gestart. Niet in Lisse, want Nieuwenhuis houdt voet bij stuk en hier verloopt het allemaal volgens hem erg goed. En groener is het gras dus volgens het aloude gezegde bij de buren, maar niet volgens de werkelijkheid. Niet in de laatste plaats omdat Lisse is uitgeroepen tot het groenste dorp van Nederland.

Biesbosch
Groen staat in Lisse hoog op de agenda. In positieve zin, maar ook in negatieve, gezien het grote aantal (soms zeer lange) mails dat ik hierover ontving. Uit diverse woonwijken kreeg ik de melding dat men hier het bezoek van de jury heeft gemist. Zoals uit het Nassaupark: "Ik denk dat als de jury de aanblik van onze vijver op het Nassaupark zou bekijken dat we dan niet eerste zouden zijn geworden. Wij bewoners van het Nassaupark willen eigenlijk weer ons uitzicht hebben zoals het vroeger was. Sinds een paar jaar meld ik mij op de site verbeter de buurt.nl om maar aan te geven dat dit voor een gemeente als Lisse eigenlijk niet kan en dat dit eerder thuis hoort in het nationaal park De Biesbosch."
Of vanuit Meerenburgh: "De gemeente heeft geld gekregen van de Waterschappen om de beschotting van de sloten opnieuw te realiseren. Pas als dat gedaan wordt dan worden de bosjes verwijderd en geëgaliseerd. De bomen gaan dan ook weg. We hebben wel in de krant gelezen dat wij in 2019 aan de beurt zijn. Ik geloof dat nu niet meer. Ik snap ook niet wat de reden is om de groenste gemeente van Nederland te willen zijn terwijl ze heus wel weten dat ze nooit voldoende personeel kunnen krijgen om dit alles te onderhouden. Om maar van het groen tussen de tegels waar je echt op uitglijdt maar niet te spreken. Als ze al dat groen in de toekomst willen blijven onderhouden gaat dat de gemeente echt heel veel geld kosten."

Uit de krant