Tentoonstelling Hendrik Valk in Museum de Zwarte Tulp | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Een werk van Hendrik Valk: tulpen in een vaas. Kenmerkend is dat Valk de achtergrond geheel wit heeft gelaten.
Een werk van Hendrik Valk: tulpen in een vaas. Kenmerkend is dat Valk de achtergrond geheel wit heeft gelaten. (Foto: pr )

Tentoonstelling Hendrik Valk in Museum de Zwarte Tulp

KUNST • In Museum de Zwarte Tulp is van 17 januari tot 15 april een expositie te zien met werk van Hendrik Valk. Hij schilderde onder meer tulpen en andere bloemen en deed dit op zijn geheel eigen wijze.

De Zwarte Tulp heeft met het werk van Valk een primeur, want zijn schilderijen zijn nog nooit in een afzonderlijke tentoonstelling te zien geweest. De expo is samengesteld door Caroline Roodenburg en Else Valk, die ter gelegenheid hiervan in een kleine publicatie herinneringen aan haar vader heeft opgehaald. "De bloemen die mijn vader schilderde, zijn eigenlijk heel anders dan de traditionele bloemstillevens die we van veel kunstenaars kennen", zegt Else Valk. "Mijn vader stileerde de bloemen in rechte lijntjes en isoleerde ze uit hun omgeving – de achtergrond liet hij helemaal wit. Zo concentreerde hij zich op de hoofdzaak." Het 'zuiveren' van de voorstelling zat Valk (Zoeterwoude 1897-Arnhem 1986) al vroeg in het bloed. Hij groeide op in Leiden en als jonge kunstenaar experimenteerde hij graag met moderne stijlen. Zo kwam hij in aanraking met De Stijl, de kunstbeweging die wereldberoemd werd door de abstracte composities van onder meer Mondriaan. Kenmerkend van De Stijl was dat de kunst werd gezuiverd van de alledaagse werkelijkheid.

Museum de Zwarte Tulp is gevestigd aan de Grachtweg 2a.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>