Onderzoek Monuta: grote verschillen in graf- en crematiekosten per gemeente in Nederland | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pixabay

Onderzoek Monuta: grote verschillen in graf- en crematiekosten per gemeente in Nederland

UITVAARTBRANCHE • Er zijn grote verschillen in de graf- en crematiekosten per gemeente in Nederland. Dat blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van Monuta naar de graf- en crematiekosten bij 1.684 begraafplaatsen en voor het eerst onder tachtig crematoria. In Groningen zijn de kosten voor een graf(1) het hoogst (7.306 euro), in Losser het laagst (733 euro). Een crematie(2) is in Amsterdam met 406 euro het goedkoopst, Berkelland en Zutphen zijn met 985 euro het duurst.

Voor het eerst dit jaar zijn de crematiekosten van tachtig crematoria in het onderzoek meegenomen. De kosten voor een crematie liggen lager dan voor een graf, omdat het om eenmalige kosten gaat. Kosten voor het grafonderhoud en grafrechten spelen hierbij namelijk geen rol. Gemiddeld kost een crematie in Nederland 747 euro. In de provincies Utrecht, Limburg en Zeeland zijn de kosten gemiddeld het laagst. In Drenthe, Flevoland en Gelderland zijn de kosten gemiddeld het hoogst. Het prijsverschil tussen de duurste en goedkoopste crematie is 579 euro. In 2018 koos 65 procent (bron: LVC) van de nabestaanden voor een crematie van hun dierbare. De gemiddelde kosten voor een crematie in Zuid-Holland zijn 715,29 euro. De provincie staat op positie 5 in de lijst van gemiddelde crematiekosten per provincie. 

Begraven
De duurste en goedkoopste gemeentelijke begraafplaats bevinden zich, net als vorig jaar, in Groningen en Losser. Op begraafplaats Esserveld in Groningen kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van dertig jaar 7.308 euro (7.129 euro 2018). Alleen met toestemming van de gemeente is een nieuw graf mogelijk op deze begraafplaats. In de Overijsselse plaats Losser kost een eenpersoonsgraf met een looptijd van twintig jaar 733 euro (721 euro 2018). Een gemeentelijk graf in Nederland kost gemiddeld 3.094 euro. 

Zuid-Holland duurste provincie
In Zuid-Holland zijn consumenten gemiddeld gezien het meeste geld kwijt aan een graf, gevolgd door Utrecht en Noord-Holland. De goedkoopste begraafplaatsen zijn te vinden in Limburg, gevolgd door Noord-Brabant en Friesland. Dat betekent overigens niet dat meer mensen in deze provincies kiezen voor een begrafenis. In 2018 werd 87 procent van de overleden inwoners van Limburg gecremeerd. In geen enkele andere provincie was het percentage zo hoog. 

De kosten voor een gemeentelijke begraafplaats in Nederland zijn in 2019 ongeveer twee procent toegenomen ten opzichte van 2018. In Zuid-Holland zijn de kosten met 2 procent gestegen.
De goedkoopste begraafplaats van Zuid-Holland is te vinden in Rotterdam. De duurste begraafplaats is te vinden in Papendrecht. Zuid-Holland is op plek 12 te vinden in de lijst van gemiddelde kosten van een gemeentelijke begraafplaats. 

Vooraf regelen 
In Nederland kiest ongeveer 40 procent voor een begrafenis en 60 procent voor een crematie. Veel mensen leggen voor hun overlijden die keuze al vast. 

Over het graf- en crematiekostenonderzoek
Monuta heeft de grafkosten van 1.684 begraafplaatsen (algemeen, gemeentelijk en kerkelijk) in Nederland onderzocht. Daarbij zijn de kosten voor de grafrechten en de begraafkosten in kaart gebracht. Die zijn beiden nodig om een graf te kunnen krijgen in Nederland. Daarnaast zijn er 104 crematoria in Nederland gevraagd naar de kosten van een technische crematie met en zonder gebruik van de aula. 85 crematoria hebben gehoor gegeven aan deze vraag. Al deze kosten zijn in de online Graf- en crematiekostenmeter (klik link aan) van Monuta inzichtelijk gemaakt. 

Over Monuta
Monuta is sinds 1923 specialist op het gebied van afscheid en beschikt inmiddels over ruim honderd vestigingen en meer dan 1,5 miljoen verzekerden in Nederland. Monuta regelt uitvaarten, sluit uitvaartverzekeringen af en is een partner voor het bespreken en vastleggen van uitvaartwensen. Meer informatie is te vinden op www.monuta.nl.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>