De vrolijke Jasmine heeft cerebrale parese, waardoor ze afhankelijk is van een rolstoel.
De vrolijke Jasmine heeft cerebrale parese, waardoor ze afhankelijk is van een rolstoel. Foto: pr

Help de familie Vis aan een gezinsbus

Human Interest

Er is een crowdfundingsactie gestart om 20.000 euro in te zamelen voor de familie Vis uit Lisse. Dit gezin met drie dochters is hard toe aan een groter vervoersmiddel. Dochter Jasmine van 3,5 jaar zit namelijk in een rolstoel en nu zij steeds groter wordt zou een gezinsbus waar de rolstoel makkelijk in mee kan een uitkomst zijn.

Evelien en Johnny, de ouders van Jasmine, zijn verrast door de crowdfunding die opgezet is door Janneke, Judith en Fiona, vriendin, zus en schoonzus van de familie. "Zo hartverwarmend dat ze dit voor ons doen", zegt Evelien.

Cerebrale parese
Jasmine ontwikkelde zich als een ondernemende baby. Toen ze 8 maanden oud was, ging ze echter in ontwikkeling achteruit. Van de normale motoriek die Jasmine voorheen liet zien (kruipen, gaan zitten, optrekken aan de tafelrand), kreeg zij in korte tijd moeite met zitten en balans houden. Een virale ontsteking in haar hersenen was de oorzaak, met cerebrale parese als gevolg. Het is niet levensbedreigend, maar veroorzaakt spasmen in haar ledematen en zorgt voor verslapte spierspanning in haar romp. Jasmine heeft daarom hulpmiddelen nodig om goed te kunnen zitten, en er zijn aanpassingen in huis noodzakelijk, zoals een lift.

Bus is noodzaak
Nu lukt het Johnny en Evelien nog om Jasmine te vervoeren met de meest noodzakelijke hulpmiddelen mee. Maar het zal niet lang duren voor zij geconfronteerd worden met de hoge kosten voor het aanschaffen van een gezinsbus. Slechts de aanpassingen, dus niet de bus zelf, worden vergoed hierbij. Die bus is een noodzaak en geen luxe in hun situatie. "Op dit moment doen we alles nog met onze Opel Astra, maar als we een dagje weg willen met ons gezin, is het eigenlijk nu al te krap. Want behalve Jasmine hebben we ook nog een 12-jarige en 1,5 jarige dochter. De rolstoel past nog in de kofferbak, maar andere dingen meenemen gaat vrijwel niet", zegt Evelien.

Help jij mee?
Op dit moment staat de teller van de crowdfunding al op ruim 13.000 euro. Nog 7.000 euro te gaan. De initiatiefnemers Janneke, Judith en Fiona hopen dat nog heel veel meer mensen een donatie doen om uiteindelijk op de benodigde 20.000 euro te komen. De link naar de crowdfundingswebsite is: www.gofundme.com/f/een-bus-voor-mienie. "Namens Johnny, onze dochters Angel, Jasmine, Isa en natuurlijk mijzelf: alvast heel erg bedankt", aldus Evelien.

Uit de krant