Wie nu nog op gas kookt, zal dit in 2050 waarschijnlijk niet meer kunnen. Lisse wil aardgasvrij wonen stimuleren.
Wie nu nog op gas kookt, zal dit in 2050 waarschijnlijk niet meer kunnen. Lisse wil aardgasvrij wonen stimuleren. Foto: Pixabay

Inwoners denken mee over aardgasvrij wonen

Politiek

Zo’n 30 inwoners namen op 21 april deel aan een meedenksessie over aardgasvrij wonen in Lisse. Zij lieten weten wat zij belangrijk vinden, welke kansen zij zien en wat hun zorgen zijn. Veel van de deelnemers zijn bezig met isolatie en zonnepanelen op hun dak en hebben behoefte aan betrouwbare informatie hierover, omdat het aanbod van commerciële partijen overweldigend is. Ook willen zij graag duidelijkheid over de plannen van de gemeente, zodat zij weten hoe zij hun huis klaar moeten maken om van het aardgas af te gaan.

Vóór 2050 gaat Nederland over op duurzame energie, zodat de aarde ook voor onze kinderen en kleinkinderen leefbaar blijft. Dat staat in het Klimaatakkoord. Iedereen heeft hierin een rol: inwoners, bedrijven, organisaties en de overheid. Ook de gemeente Lisse neemt haar verantwoordelijkheid. Daarbij wil zij samen met inwoners keuzes maken die passen voor Lisse en die haalbaar en betaalbaar zijn.

Zorgen over kosten
Tijdens de bijeenkomst gaven inwoners aan dat ze betaalbaarheid een belangrijk punt vinden. Mensen met een kleinere portemonnee moeten ook mee kunnen komen. De kosten hangen af van het type woning, maar ook van de alternatieven die er beschikbaar komen voor een wijk. Die duidelijkheid kan de gemeente nog niet geven omdat er eerst nog meer onderzoek gedaan moet worden naar de mogelijkheden. Inwoners die al veel gedaan hebben aan hun huizen zouden niet benadeeld moeten worden, vinden de deelnemers. Ook willen zij meer duidelijkheid over wanneer er hoeveel subsidie beschikbaar komt.

Ga niet te hard
Aan de ene kant vinden inwoners het klimaat heel belangrijk en is tempo gewenst. Maar ook vragen zij de gemeente om niet te hard te gaan en de tijd te nemen om tot goede beslissingen te komen, zodat Lisse straks betrouwbare warmtesystemen krijgt. Van belang vinden zij ook dat de gemeente inwoners goed informeert en richting geeft.
De deelnemers zien voordelen aan krachten bundelen met een wijkaanpak. Dat is makkelijker voor inwoners. Wel vinden zij dat het per geval goed bekeken moet worden of een gezamenlijk warmtesysteem slim is en hechten zij bovendien waarde aan keuzevrijheid.

Plannen van de gemeente
In oktober neemt de gemeenteraad een beslissing over de Transitievisie Warmte. Hierin staat welke stappen de gemeente wil nemen ter voorbereiding op een aardgasvrije gemeente in 2050. Daarna komt er een uitvoeringsprogramma. We staan aan het begin van een grote verandering en er moet nog veel onderzoek gedaan worden naar de alternatieven voor aardgas. De gemeente blijft in gesprek met inwoners over dit belangrijke onderwerp. Kijk voor het verslag van de bijeenkomst en meer informatie op www.lisse.nl/energietransitie. U kunt zich hier ook aanmelden voor de nieuwsbrief.

Uit de krant