Paaseiland staat bekend om de bijzondere beelden. Maar het blijkt ook een eiland waar eeuwen geleden natuurlijke hulpbronnen verkeerd gebruikt zijn. Men kan het zien als een waarschuwing aan de wereld.
Paaseiland staat bekend om de bijzondere beelden. Maar het blijkt ook een eiland waar eeuwen geleden natuurlijke hulpbronnen verkeerd gebruikt zijn. Men kan het zien als een waarschuwing aan de wereld.

Lezing over Paaseiland bij Volksuniversiteit Lisse

Activiteiten

Paaseiland is het meest afgelegen bewoonde plekje op aarde. Hoe Polynesische kolonisten het tien eeuwen terug hebben kunnen bereiken is nog steeds een raadsel. Op dit kleine eiland – het is weinig groter dan Texel – hebben de bewoners een spectaculaire beeldencultuur tot stand gebracht. Maar tegen welke prijs? 

Toen onze landgenoot Jacob Roggeveen het eiland op eerste paasdag 1722 als eerste Europeaan zag, bleek het eiland geheel ontbost. Ook de cultuur leek op haar retour. Was er een verband? Jared Diamond en vele andere wetenschappers vonden van wel. Paaseiland groeide uit tot de icoon van de milieugeschiedenis. Hét voorbeeld van een maatschappelijke collaps door verkeerd gebruik van natuurlijke hulpbronnen, en een grimmige waarschuwing voor de hele aarde. In dit boek wordt deze gangbare opvatting tegen het licht gehouden en na grondige analyse van het meest recente feitenmateriaal verworpen. Er moet een ander, beter verhaal verteld worden. Jan Boersema vertelt dit verhaal bij de Volksuniversiteit Lisse (Vuursteeglaan) in zijn lezing ‘Paaseiland, navel van de wereld?’ op vrijdag 25 februari, aanvang 20.00 uur. De toegangsprijs is 6 euro.


Jan Jacob Boersema is bioloog en promoveerde in de theologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. In 1994 werd hij adviseur bij het ministerie van VROM en in 2002 hoogleraar aan de VU. Sinds 2013 is hij Hoogleraar ‘Grondslagen van de Milieuwetenschappen’ bij het Centrum voor Milieuwetenschappen van de Universiteit Leiden.

Reserveren
In verband met de coronamaatregelen is een limiet vastgesteld van 35 bezoekers; ook zal er voldoende frisse lucht zijn. Wilt u verzekerd zijn van een plek, dan kunt u via de website www.volksuniversiteit-lisse.nl reserveren. Het is ook mogelijk telefonisch (0252) 419518 te reserveren of aan de balie van de Volksuniversiteit een formulier in te vullen. Tussen 10.00-12.00 uur op werkdagen is er een medewerker aanwezig. Let op: reserveren gaat veranderen. Dit seizoen zullen, als er nog plaats is, de ‘spontane’ bezoekers op de avond zelf ook worden ingeschreven. Vanaf seizoen 2022/2023 zal het bijwonen van de lezingen alleen nog door reservering via de website mogelijk zijn.

Uit de krant