Logo lissernieuws.nl
Bij het project Digimaatje wordt een vrijwilliger als maatje gekoppeld aan iemand die niet zo vaardig is met computer, smartphone of tablet.
Bij het project Digimaatje wordt een vrijwilliger als maatje gekoppeld aan iemand die niet zo vaardig is met computer, smartphone of tablet.

Digimaatjes: samen gaat het makkelijker

Tegenwoordig gaat steeds meer digitaal. Zoals bankieren, beeldbellen, producten bestellen via internet, berichten versturen, je overheidszaken regelen en nog veel meer. Leven zonder internet wordt steeds lastiger. Voor mensen die niet handig zijn met een computer, smartphone of tablet kan dit nog wel eens vervelend zijn. 

Het project Digimaatje van de Bibliotheek Bollenstreek helpt Bollenstrekers digitaal zelfstandiger te worden. Een Digimaatje is een vrijwilliger die iemand helpt te leren omgaan met computer, smartphone of tablet. Bouchra is deelnemer en weet hoeveel toegevoegde waarde een Digimaatje kan zijn. Bouchra: Door mijn Digimaatje heb ik het zelfvertrouwen gekregen dat ik veel dingen zelf kan, zonder haar had ik ook nooit de baan gekregen die ik nu heb. Met een Digimaatje is er veel meer aandacht voor jou persoonlijk, dat miste ik heel erg tijdens een cursus die ik ergens anders had gevolgd.”

Wat wil je leren?
Vooraf aan het Digimaatjetraject bespreken de deelnemer en het Digimaatje samen wat iemand wil leren. Daarnaast laten de vrijwilligers zien hoe handig en leuk het is om zelf digitaal actief te zijn. Maaike is zo’n Digimaatje en heeft al met een aantal deelnemers gewerkt aan hun digitale vaardigheden: “Voor mij is de belangrijkste taak van een Digimaatje om een ander zelfvertrouwen te geven om zelfstandig aan de slag te gaan.”
Er kunnen verschillende redenen zijn waarom iemand niet met een computer, tablet of smartphone kan omgaan. Sommige hebben het nooit geleerd en anderen hebben iemand (gehad) die veel voor ze regel(d)en. Ook kan het zijn dat iemand niet goed kan lezen of schrijven of er is een andere reden waardoor het er nooit van is gekomen om digitaal vaardig te worden.
Mensen die graag digitaal zelfstandiger willen worden kunnen zich aanmelden bij een van de medewerkers van de Bibliotheek Bollenstreek. Er hoeft geen afspraak gemaakt te worden. Tijdens de openingstijden van de vestiging kunnen geïnteresseerden gewoon binnen lopen

Meer berichten