Een met stoepkrijt getekende oproep: doe je mee met BuurtKracht?
Een met stoepkrijt getekende oproep: doe je mee met BuurtKracht? Foto: pr

BuurtKracht - beter een goede buur, dan een verre vriend

Algemeen

Onlangs is door de buurtwerkers van WelzijnsKompas ook in Lisse BuurtKracht opgestart. BuurtKracht staat voor omzien naar elkaar, verbondenheid en elkaar een helpende hand bieden. In de buurt, in de straat waar jij woont. Het gezegde luidt niet voor niets: Beter een goede buur, dan een verre vriend. Goede buren maken dat je je thuis, veilig en gezien voelt.

BuurtKracht is sinds 2021 actief in Hillegom en daar doen inmiddels 20 straten mee. Als je meedoet met BuurtKracht ontvang je een ‘Potje BuurtKracht’ met daarin een bedrag om te gebruiken voor lief & leed-attenties in de straat. Namens de straat deel je dan iets moois uit om de ander te laten weten dat er aan hem/haar wordt gedacht. Een fruitmandje, een verjaardagkaartje of een bloemetje om een nieuwe buur welkom te heten.
Het leukste is om als duo of klein groepje mee te doen. Dan kun je de taken een beetje verdelen. Het is niet zo dat er een kant en klaar stappenplan klaarligt als je je aanmeldt voor BuurtKracht. Een buurtwerker gaat graag met jou/jullie in gesprek. Om informatie te delen, om te inspireren, maar ook om te horen wat de ideeën en behoeften zijn in de straat.
Buurtwerker Dionne: “Het fantastische aan BuurtKracht is dat iedereen zelf mag invullen hoe de straat op te leuken. In een portiek in Lisse hangt bijvoorbeeld nu een bord met vragen als: wie heeft er een boor te leen, wie gaat er mee wandelen, wie heeft er zin om mee te gaan naar de bioscoop, wie gaat er mee baantjes zwemmen? Zo ontstaat er meer verbinding en dat is waar het om draait. In een straat in Hillegom werd de vlag halfstok gehangen toen een buur overleed. De weduwe wordt af en toe uitgenodigd om mee te eten bij haar buurtjes. Ook werd er in een straat een moestuinbak in elkaar gezet. Allemaal mooie initiatieven die zijn gerealiseerd door de groepjes die zich hebben aangemeld voor BuurtKracht.”

Nieuwsgierig naar BuurtKracht in Lisse?
Iedereen die het belangrijk vindt dat er fijn burencontact is, dat straatgenoten elkaar waar nodig nóg beter weten te vinden en het leuk vindt om voor wat extra vrolijkheid in de straat te zorgen, kan zich aanmelden. Buurtwerkers Carlijn French en Dionne Scheepmaker vertellen graag meer over BuurtKracht. Meer info of aanmelden kan via buurtwerker Dionne Scheepmaker via mail: d.scheepmaker@welzijnskompas.nl of bel 06-45331545.

Uit de krant