Het glas met een echte bollencocktail wordt geheven op corso-editie 2024.
Het glas met een echte bollencocktail wordt geheven op corso-editie 2024. Foto: Wilma van Velzen

Bollencorso presenteert wagens

Algemeen

Tijdens de sneak preview van het Bloemencorso Bollenstreek werden afgelopen vrijdag de praalwagens aan de aanwezigen voorgesteld. Het belooft een kleurrijke stoet te worden met, volgens corso-voorzitter Willem Heemskerk, ‘veertien thema’s’. Of eigenlijk veertien-en-een-half. Dit jaar reikt ook een ‘halve’ publiekspraalwagen mee.

Door Cor de Mooy

Dertig luxe wagens en veertien praalwagens plus een publiekswagen zullen ruwweg een miljoen kijkers weer versteld doen staan van een grote bloemenpracht. Zo’n 1500 vrijwilligers staan weer vol ongeduld te popelen om aan de slag te gaan.

Verhuizing

Een opzienbarend nieuwtje was dat de wagens dit jaar, na twintig jaar, voor de laatste keer opgebouwd worden bij DeLeeuw Flowerbulbs in Sassenheim. Het bedrijf gaat stoppen, maar bedong bij de koper dat eerst het corso nog in de grote loods opgebouwd moet worden.

Vanaf volgend jaar wordt JUB Holland aan de Robijnslaan 43 in Noordwijkerhout de startlocatie. Een andere mogelijke plek was bollenbedrijf Moolenaar in Voorhout. De uiteindelijke keus werd bepaald door de ligging ten opzichte van de start van het corso, het Lichtjescorso in Noordwijkerhout op de vrijdagavond.

Veertien thema’s

Vorig jaar reden er al praalwagens zonder centraal thema’s. Die trend dit jaar wordt vervolgd. Zo zijn er Chinese panda’s en Hollandse koeien op de praalwagens van het Chinees Cultureel Centrum, maar wordt er ook gewatersport op de wagens van de provincie Noord-Holland.

Televisiezender Nickelodeon is een nieuwkomer. Zij vieren het 25-jarig jubileum van tekenfilmheld Sponge Bob. Corsogroep De Zilk brengt een Venetiaans gemaskerd bal op de weg.

‘Ik krijg er kippenvel van’, reageert Willem Heemskerk. ‘Ik ben blij dat we die wagens weer allemaal hebben.’

Uit de krant