De onlangs geopende polikliniek van Stichting De Brug.
De onlangs geopende polikliniek van Stichting De Brug. Foto: pr

Nieuwe polikliniek in Lisse voor verslavingszorg Stichting De Brug

Algemeen

Stichting De Brug uit Katwijk heeft de afgelopen jaren een flinke groei doorgemaakt, zo ontstond er de laatste jaren een steeds grotere zorgvraag vanuit de Bollenstreek. Met name op het gebied van begeleiding, dagbesteding, wonen en behandelingen. Met die reden heeft De Brug in januari een polikliniek geopend in Medisch Centrum Lisse.

‘Voorheen moesten de mensen vaak op en neer vanuit de Bollenstreek naar Katwijk komen. Nu ze dichterbij huis hulp kunnen krijgen, zetten we onze zorg op een efficiëntere manier in’, vertelt Michael van der Plas, algemeen manager van Stichting De Brug.

Handen

Op termijn wil de stichting ook behandelingen vanuit de polikliniek faciliteren. Dit, samen met de projecten die De Brug aanbiedt rondom ouder- en partnerwerk, maaltijdenproject en een 24-uurs bereikbaarheidsdienst. De stichting hoopt dan ook dat de polikliniek een positieve bijdrage kan leveren in de expertise en zorg voor hen die dit nodig hebben in de Bollenstreek. Voor de recent geopende polikliniek wordt nog druk naar helpende mensen gezocht. ‘Zowel in Katwijk als in Lisse zijn we, mede daarvoor, op zoek naar personeel die zich willen inzetten voor onze organisatie’, aldus Van der Plas.

Problematiek

‘De problematiek rondom verslavingen neemt toe. Cliënten zijn steeds jonger, en we zien een flink, stijgende lijn in het aantal mensen dat hier binnenkomt met een gokverslaving. Tegelijkertijd blijft de problematiek rondom drugsverslavingen even sterk. Mensen gaan steeds sneller van softdrugs naar harddrugs, met alle gevolgen van dien. Het positieve echter is dat mensen bij ons aankloppen voor hulp, en er niet mee blijven rondlopen’, vertelt Van der Plas.

De Brug merkte dat er vanuit Leiden weinig animo voor begeleiding was, vanuit de Bollenstreek des te meer. Vandaar dat ze gekozen hebben om in Lisse een locatie te openen en die in Leiden te sluiten. De wens was om een locatie te regelen die goed bereikbaar is voor mensen uit de Bollenstreek. Zodoende zijn ze bij het Medisch Centrum Lisse uitgekomen. ‘Een centrale plek die goed bereikbaar is, binnen een centrum met verschillende zorg disciplines’, vertelt Van der Plas.

Momenteel biedt de Stichting via de Brug Kringloopwinkel in Katwijk dagbesteding aan. Daarnaast is De Brug bezig met het openen van andere dagbestedingslocaties. ‘We zien dat niet iedereen klaar is om meteen in de kringloop aan de slag te gaan. Door andere, laagdrempelige dagbestedingen te openen, kunnen de desbetreffende cliënten stapsgewijs toewerken naar het werk bij de kringloopwinkel’, vertelt Van der Plas. In de toekomst hopen we ook samen te werken met partners in de Bollenstreek op het gebied van dagbesteding.

Maatwerk

Net zoals in Katwijk, beoogt Stichting De Brug om nu ook in Lisse constant, passende hulp te bieden. ‘Doordat we een redelijk kleine organisatie zijn, kunnen we maatwerk leveren. Iedereen heeft een andere vorm van hulp nodig. Door tijdens het gesprek te vragen wat men nodig heeft, in plaats van aan te geven wat we bieden, kunnen we echt zorg op maat leveren. We werken niet volgens het boekje, want iedereen is anders.

Uit de krant