Arie Bombarie
Arie Bombarie Foto: pr

Het kan niet op

Column

Samen met andere gemeenten in de regio gaat Lisse weer eens duizenden euro's uitgeven aan groei en bloei langs met name de toegangswegen van ons goede dorp. Weer, want nog niet zo lang geleden werd voor een klein kapitaal aan bollen onder het gras langs de Westelijke Randweg geplant. Dat zag er prima uit, maar met name Lisse wil meer.

Een bloemrijke berm langs de Stationsweg bijvoorbeeld. In het voorjaar en in de zomer als het even kan. En dan waarschijnlijk in de berm ná Keukenhof, want voor Keukenhof staan nu steeds duizenden narcissen te bloeien. Dat bloeien is eigenlijk relatief, want de natuur gaat haar eigen gang met als uitkomst dat de narcissen in de middenberm voor Keukenhof al zo goed als uitgebloeid waren toen het bloemenpark openging. Maar ja, je kunt niet alles hebben.

Voorbij Keukenhof mag er inderdaad wel eens wat gebeuren, want wat daar in de bermen groeit en bloeit is voor een heemtuinkundige wellicht zeer interessant, maar lijkt nergens naar. Zeker niet als je een keer de titel van groenste dorp hebt gewonnen. Nu is er het plan om daar voor ruim een ton aan bollen en zomerbloeiers te planten. Te betalen samen met andere gemeenten en de provincie overigens, zodat u niet hoeft te denken dat aanslagen op uw portemonnee zijn te verwachten. Die zijn er wel, maar dan op ander gebied en met andere doeleinden.

Van hetzelfde laken een pak vanaf de kruising Leidsestraat/N207 in Hillegom richting Lisse. Twee ton aan bloeiend materiaal moet daar in de bermen de grond in. Dan kom je natuurlijk ook uit op de Westelijke Randweg, waar al voor een klein vermogen in de grond zit. Maar er is daar meer berm en ook een fors talud. En die moeten gemaaid worden. Laat dat talud wel maaien door iemand met gevoel van wat wij hier willen, want nu lijkt het er bij tijd en wijle op dat alleen maar wordt geprobeerd het zand onder het gras naar boven te halen. En dat lukt aardig.

Ratjetoe
Hoe het ook zij, Lisse (en ook andere plaatsen in de streek) willen met name de entrees aantrekkelijker maken en dan niet alleen in het bollenseizoen. Dat zo zijnde wordt het naar mijn mening ook hoog tijd om die afzichtelijke houten kistconstructies op de hoeken van de diverse ingangspoorten onder de loep te nemen. Per jaar is op die kisten hooguit enkele weken acceptabele bloei te zien en daarna is veelal een ratjetoe en bij de meeste constructies huilen met de lamp op. Geen goed visitekaartje voor ons dorp.

Ik heb begrepen dat indertijd de afspraak gold dat bedrijven de inhoud van die bakken zouden sponsoren. Welnu: als dat niet lukt, grijp dan als gemeente in. Vul die bakken zelf met adequaat materiaal, of haal ze een poosje terug. Beter niks te zien dan niet om aan te zien. En dat geldt dan ook voor het onderhoud van enkele rotondes waarover eigenlijk al jaren wordt gesteggeld. De dingen kun je niet weghalen, maar wel goed onderhouden wat groenstructuur en verzorging betreft.

Kijk eens voor een positief voorbeeld naar de rotonde in Sassenheim-Noord, Heereweg/Van Pallandtlaan. Altijd keurig. Dat moeten we als Lisse, als zelfbenoemd centrum van de Bloembollenstreek, niet op ons laten zitten!

Uit de krant