Zorg voor onze monumenten | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Foto: pr
Arie Bombarie

Zorg voor onze monumenten

  Column

Lisse barst van de monumentale gebouwen. Zowel gemeentelijke als Rijksmonumenten. Een deel daarvan is jaarlijks van heel dichtbij te bewonderen op Open Monumentendag en dan kan worden geconstateerd dat veel eigenaren van dergelijke monumenten er alles aan is gelegen om het erfgoed zo goed mogelijk in stand te houden.

Soms kost dat een paar euro's (vaak meer), maar over het algemeen is het resultaat vaak verbluffend en worden eigenaren beloond met een eervolle prijs van de Cultuur-Historische Vereniging Oud Lisse, of de groep die de herbestemming van bollenschuren beoordeelt en de Zwarte Tulp-prijs uitdeelt. In de loop der jaren hebben we heel vaak de steigers rond dergelijke gebouwen gezien, met als summum de restauratie van Kasteel Keukenhof en enkele panden in het centrum van het dorp, waaronder het Hofje van Six in de Kanaalstraat. Ook de renovatie van de voormalige Rijks Middelbare Tuinbouw School (RMTS) mocht er zijn. Een schoolgebouw dat een aantal jaren geleden zijn functie als zodanig heeft verloren, maar inmiddels goed is gerenoveerd en in gebruik genomen door een aantal huurders. Het betreft een van de 93 gemeentelijke monumenten in Lisse. Een goed afgeronde klus dus.

Waar is die klok?
Ware het niet…. ja ware het niet…. dat het kennelijk niet tot de eigenaren is doorgedrongen dat een klok in het hart van de gevel van dat monument deel uitmaakt. En laat die klok nou al heel lang niet meer op zijn plek blijken te zijn. Wat resteert is een zwart/donker gat zoals iedereen kan zien die al dan niet regelmatig het gebouw passeert. Dat moet natuurlijk niet en voor een bedrijf dat de voormalige school zo mooi kon opknappen moet het volgens mij een fluitje van een cent zijn om die klok op z'n plaats terug te zetten. Bij de tijd dan wel, want het is wel zo aardig dat als je de school passeert je kunt zien hoe laat het is. Ik heb geen flauw idee wat er met de oorspronkelijke klok is gebeurd, maar als het ding kapot is, is er wellicht bij de Action voor een paar euro's (grapje) wel een nieuw exemplaar te koop. Batterij erin en gaan. Elders in Lisse wordt overigens ook steevast gewerkt aan het in goede conditie houden van gebouwen die een gemeentelijk of Rijksmonument zijn. En niet zelden moeten de kosten voor dergelijke restauraties uit eigen zak worden betaald en krijgen sommigen daarvoor slechts een kleine bijdrage. Een fooi bijna, maar er wordt wel van je verwacht dat je het monument goed onderhoudt.
De VOL heeft zulke inspanningen steeds in het vizier en reikt aan de eigenaren van zo'n pand een waarderingsprijs uit. De agenda voor de komende jaarvergadering van de VOL is nog niet bekend, maar ik vermoed dat men toch ook dit keer weer een pand of object heeft gevonden die deze eer toekomt. Maar nu eerst de klok in het eerder genoemde gebouw terugzetten en zorgen voor de juiste tijd. Dan is ook daar alles dik voor elkaar.

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>