Logo lissernieuws.nl
Lodewijk Kamps
Lodewijk Kamps (Foto: Corine Zijerveld)
Poespas

Bloedhitte

  Column

De afgelopen week steeg de temperatuur geleidelijk naar tropische hoogtes. Ons kliniekje in Hoofddorp staat de hele middag in de brandende zon zodat in de loop van de dag de temperatuur in het gebouw zelf alsmaar stijgt; tot op vrijdagmiddag zelfs de 27.5 graad werd bereikt. Dit ondanks een zonnescherm en een airco. Het is dus niet alleen voor ons best wel zwaar, maar ook voor al de dieren. 

Paarden, koeien en schapen moeten in de schaduw kunnen staan. Katten moeten het liefst ook naar binnen kunnen in een koel huis. Voor honden geldt in het algemeen dat ze ook het beste af zijn op een koele plek op een koude vloer. Zeker de kortsnuiten kunnen in de problemen komen.

Op maandag moesten we een superlieve Engelse Bulldog castreren. Die kwam al binnen met een cool pack om de hals en een iets verhoogde ademfrequentie. De castratie verliep soepel en het wakker worden ook. Normaal leggen we dieren na een operatie op een warmtemat, maar in dit soort situaties doen we dat niet. Elk uur hielden we de temperatuur nauwgezet in de gaten en het cool pack werd geregeld verfrist. De extra zorg resulteerde erin dat hij eigenlijk fitter naar buiten ging dan hoe hij binnenkwam; ondanks het feit dat hij geopereerd was! Op donderdag moesten we een serie röntgenfoto's maken van een rottweiler. Die hond woog 38 kg en werkte niet heel erg mee. In verband met de straling dragen we (warme en dikke) loden schorten. En dragen we een schildklierbeschermer en handschoenen. Na twintig minuten strijd hadden we een prachtige set foto’s en konden we zelf aan het infuus. Geen droge draad meer aan onze lijven. De geïsoleerde röntgenkamer is op zichzelf al vrij benauwd, maar met deze buitentemperaturen was er geen houden meer aan. Eigenlijk zou je zonder kleren moeten werken, maar dat zou een hele vreemde en waarschijnlijk ongewenste uitstraling geven. En vrijdag was de warmste dag.

Teenslippers, een katoenen broek en een dun T-shirt, de airco op volle toeren en de (nieuwe) parasol voor het raam. Dat leverde een alleszins acceptabele werkomgeving op. En alle eigenaren die kwamen, waren heel begripvol over de omstandigheden. De twee dozen Merci, die aan de balie werden overhandigd, kon je bijna kneden tot een chocoladebal, dat dan weer wel. En deze week wordt het koeler.

Meer berichten