Logo lissernieuws.nl
Foto: Corine Zijerveld
Poespas

Vuurwerk

  Column

Op een avond vorige week lag ons nieuwe hondje heerlijk ontspannen te slapen op zijn orthopedische kussen. Het was een genot om te zien. Sowieso hebben we veel plezier van onze Spaanse asielzoeker die het heerlijk vindt om lange wandelingen te maken. Ook geniet hij van het racen door het struikgewas en steekt hij zijn goede neus in elk konijnenhol of molshoop. Andere honden blijft hij spannend vinden, maar het gaat elke week steeds beter! Dagelijks lopen wij nu tussen de 12.000 en 18.000 stappen; hij loopt echter een veelvoud daarvan! ‘s Avonds ligt hij dan ook ontspannen te relaxen op zijn ligplek.

Maar vorige week vloog hij ineens van zijn kussen. Bibberend stoof hij door het huis. Grote angstogen keken ons aan. Hij wilde wegkruipen onder de bank en stond te trillen als een rietje. Wat was er nou ineens aan de hand? Een slechte droom? Hoorde hij inbrekers? Ik liep naar buiten en zag dat er in de verte (prachtig) vuurwerk werd afgestoken. Ook elk mooi siervuurwerk eindigt met een forse knal. Honden horen veel en veel beter dan wij. Geluiden komen veel harder binnen. Onweer horen ze ook altijd al aankomen als bij ons de zon nog schijnt! Omdat ze het niet kunnen thuisbrengen is angst hun eerste reactiepatroon. Afhankelijk van het type hond, vanaf welke leeftijd je een hond hebt en hoe eigenaren er gedragsmatig mee omgaan ontstaat al dan niet een versterking van het angstgedrag. Al jaren is er een gestaag stijgende lijn herkenbaar in het percentage mensen dat vóór een vuurwerkverbod is en het liefst zou willen dat er op oudejaarsdag overal professionele vuurwerkshows zijn. Zoals in het overgrote merendeel van alle andere landen. Hier in Nederland ontlenen mensen aan het feit dat er sinds de jaren vijftig vuurwerk wordt afgestoken het ultieme recht dat zij zelf mogen bepalen waar, wanneer en hoeveel vuurwerk ze jaarlijks mogen afsteken. Maar dit jaar is er besloten tot een verbod op het afsteken van vuurwerk. Vanwege de overbelasting van de medische zorg. Jaarlijks belanden er tussen de 300 en 500 mensen (veelal kinderen) op de spoedeisende hulp met vuurwerkgerelateerd letsel. Dat kan de zorg er gewoon niet bij hebben. Het belooft dus ‘en passant’ de prettigste en rustigste jaarwisseling voor al onze huisdieren te worden. Helaas blijkt dit niet helemaal het geval.
Er zijn Nederlanders die vinden dat het vuurwerkverbod niet voor hen geldt. En die overtreden dus massaal de regels door het stoïcijns wel te doen. Een tweedeling dreigt hierdoor, want voor- en tegenstanders staan lijnrecht tegenover elkaar. Het feest dat Oud & Nieuw hoort te zijn zou zomaar heel anders kunnen verlopen. Het beste advies is toch om honden aangelijnd te houden en katten zoveel mogelijk binnen.
Namens al de medewerkers hier wensen we de lezers een rustig, veilig en gezond 2021!

Meer berichten