Kom neuzen in de museumshop van de Zwarte Tulp.
Kom neuzen in de museumshop van de Zwarte Tulp. Foto: Klaar Wolff

Kom shoppen in de museumshop

Column De Zwarte Tulp

Elk zichzelf respecterend museum heeft een museumwinkel. Zo ook de Zwarte Tulp. Het is een goed gevulde museumwinkel die geheel volgens de tijdgeest museumSHOP heet. En shoppen… dat doet men graag. Zó graag dat het voor een rondleider een kleine ramp is om een willekeurige groep langs de museumwinkel te loodsen. Niet zelden ben je dan de halve groep al kwijt. Een ruim aanbod van tassen, kaarten, boekjes, serviesgoed met – je raadt het al – tulpen of ander bolgewas gedecoreerd. 

Winkelen vindt haar oorsprong in het jagers/verzamelaarsinstinct: in dat hele grote bos tóch nog even de laatste bosbessen vinden. Dat is niet zoveel anders dan in een verzameling ouwe meuk bij de kringloop nog nét dat ene juweeltje op de kop tikken en natuurlijk slechts voor een habbekrats. Of in een museumshop tussen de voorspelbare voorwerpen (koelkastmagneten/tassen) opeens een onvoorspelbaar voorwerp vinden: pakweg een tulpenvaas.
Het grappige is dat het museum zelf óók haar bestaansrecht dankt aan het laten zien van voorwerpen. Alleen zijn die behoorlijk veel ouder. En ook heel bijzonder. Oh? Hoe bijzonder dan? Nou, neem nou het Kraakporselein. Zeg maar even Delfts Blauw uit de VOC-tijd. Het schijnt dat het schip waarmee het uit China kwam ‘Kraak’ heette. Anderen denken dat de naam te maken heeft met de breekbaarheid van het superdunne en zeer kwetsbare porselein. Het spul werd dus in enorme hoeveelheden aangevoerd, maar overleefde de reis soms niet of sneuvelde anders wel in de handen van de nieuwe eigenaar. Je weet het niet, kan zomaar zo zijn dat men toen óók wel eens met het servies smeet. Hoe dan ook, van een oplage van hónderden bleven er maar een paar over. En díe haalden het museum. Wil je dat je nazaten over een eeuwtje of vier ook een voorwerp hebben dat museumwaardig is? Koop dan in de shop iets van porselein. Schenk het bij voorkeur aan een nazaat met een stabiele relatie. Alhoewel, er moeten er ook wel een hoop stuk wil dat ene exemplaar uniek worden…
Klaar Wolff
(Vind jij het ook leuk om niet alleen te kopen, maar ook te vérkopen? Geef je op als vrijwilliger! Mail naar info@museumdezwartetulp.nl)

Uit de krant