Historische verenigingen dreigen buiten spel te raken | Lissernieuws
Logo lissernieuws.nl
Vereniging Oud Lisse komt altijd bijeen in De Vergulde Zwaan aan de 1e Havendwarsstraat 4.
Vereniging Oud Lisse komt altijd bijeen in De Vergulde Zwaan aan de 1e Havendwarsstraat 4. (Foto: Google Streetview)

Historische verenigingen dreigen buiten spel te raken

  Cultuur

ERFGOED • Zoals het er naar uitziet, zijn er in Teylingen krachten in beweging gezet waardoor de kans niet is uitgesloten dat cultuur-historische verenigingen vrijwel buiten spel komen te staan. En dat in HLT-verband, waardoor Lisse en Hillegom met dezelfde uitgangspunten te maken krijgen. Deze ontwikkeling zorgt voor beroering bij de VOL.

Door Arie in 't Veld

De vereniging zet zich altijd met veel verve in voor het behoud van monumenten. Oud-voorzitter Wim Bosch: "Wij waren als Vereniging Oud Lisse buitengewoon geschokt door een eerder artikel in het regionale dagblad en zijn met wethouder Jeanet van der Laan druk in overleg om Oud Lisse een adviesrol te geven in de Erfgoedcommissie en hun participatie hierin."
Volgens Bosch is de wethouder hierover - in tegenstelling tot wethouder Arno van Kempen van Teylingen - wel positief. "Het werkprotocol van de nieuwe Erfgoedcommissie moet volgens Van der Laan daarom nog worden aangepast." Bosch zegt dat ook de Stichting Oud Sassenheim erg geschokt dat de historische clubs in de nieuwe HLT Erfgoedcommissie buitenspel staan en daarom een brief naar de gemeente Teylingen heeft gestuurd.

Touwtrekkerij
Dat het inderdaad rammelt, ervoer Bosch toen hij vaststelde dat er voor de vergadering van donderdag 11 juli touwtrekkerij aan de orde was. "We kregen een agenda met het vooroverleg over de verbouwing van een villa die we bij mochten wonen, als de eigenaar dit goed vond. Er volgde daarna echter een agenda waaruit bleek dat we niet bij het vooroverleg welkom waren, ondanks dat de nieuwe eigenaar van deze villa en de meegekomen architect hier totaal geen probleem mee hadden. Vereniging Oud Lisse had voor hen historisch onderzoek gedaan naar de oorspronkelijke bouwtekeningen van deze villa die rond 1910 gebouwd is. Ik heb het idee dat er betere afspraken gemaakt moeten worden voor de info die aan de leden van de Erfgoedcommissie gestuurd worden en niet aan ons als Oud Lisse. Deze door ons zo gewenste participatie van de Historische Verenigingen in de Erfgoedcommissie werd in de rondvraag van de vergadering van onlangs besproken."

Laatste vergadering
Vanuit Teylingen werd doorgesluisd dat de sollicitatiegesprekken voor de nieuwe Erfgoedcommissie zijn verschoven naar augustus. Het is nog niet bekend wanneer. Het ziet er wel naar uit dat er in augustus nog geen nieuwe commissie is, en blijkt volgens de berichten dat de Erfgoedcommissie Hillegom al in de bloemetjes is gezet vanwege hun laatste vergadering.
Bosch: "De laatste vergadering van de Erfgoedcommissie Lisse zal op 22 augustus plaatsvinden en wat mij betreft komt er dan meer duidelijkheid."

Meer berichten
 
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225537&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13225535&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=lissernieuws.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=216" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>