Logo lissernieuws.nl
Eric Prince, voorzitter "Oud Lisse" en van het Comité Open Monumentendag Lisse, knoopt eigenhandig het spandoek aan de brug.
Eric Prince, voorzitter "Oud Lisse" en van het Comité Open Monumentendag Lisse, knoopt eigenhandig het spandoek aan de brug. (Foto: Chris Balkenende)

Monumentendag kent omvangrijk programma op vele plekken van plezier

  Cultuur

Open Monumentendag 2019 belooft in Lisse een groots spektakel te worden. Het thema luidt 'Plekken van plezier' maar dat moet je maar met een korreltje zout nemen, want waarschijnlijk heeft de landelijke organisatie er niet bij stilgestaan waar mensen dan zoal aan kunnen denken.

Door Arie in 't Veld

In Lisse is het Comité Open Monumentendag er in elk geval in geslaagd een prachtig programma voor zaterdag 14 september samen te stellen. Het is een heel omvangrijk programma; bezoekers zullen niet zo gemakkelijk tussen 10.00 en 17.00 uur alle monumenten kunnen bezoeken.

Oude School
Burgemeester Lies Spruit opent het evenement om 09.30 uur in De Oude School, de voormalige openbare school en nu het domein van Iet Langeveld en Wout Ruigrok. Een grote aandachttrekker is ook dit jaar Kasteel Keukenhof. Het kasteel is die dag geopend van 11.00 tot 16.00 uur. Bezoekers kunnen het Zwitsers Speelhuis en de begane grond van het kasteel bezichtigen. Suppoosten vertellen over de rijke historie, architectuur, inrichting en de verborgen verhalen van het kasteel. In het Koetshuis kunnen bezoekers op twee tijden genieten van een muzikaal optreden van de Kasteelheeren.

Huifkar
Voor kinderen is er bij het kasteel ook veel te beleven. Leer over het landgoed met een leuke speurtocht, spring op het springkussen en maak een ritje over het landgoed met een huifkar. Of ga op onderzoek uit in de natuur samen met Natuur- en Milieu-educatiecentrum de Groene Bol. Kijk voor het programma op www.kasteelkeukenhof.nl.
Maar er is veel meer. Zoals Puntenburg met het paardrijden voor beperkten en atletiekvereniging De Spartaan, een van de grootste en oudste atletiekverenigingen in Nederland. Verder sportcentrum De Waterkanten, restaurant De Nachtegaal, buurthuis Salvatori in de Wagenstraat en de Heemtuin, die normaal gesproken alleen op vrijdag is geopend.
Uiteraard staat ook Museum de Zwarte Tulp op het programma, alsmede de Oude Pastorie; Romijn's Antiek en de grote Nederlands Hervormde Kerk aan het Vierkant. Op Monumentendag kan als vanouds de toren van de Agathakerk worden beklommen en tonen parochianen hun mooiste vakantieplekken. Uniek is het fotoarchief van de 115 jaar oude basisschool De Akker, is er het nodige te zien in theater Floralis en in de Salemkerk, het Witte kerkje in de Prinsessestraat met een tentoonstelling over het oude Gillman-orgel en de kerk van de Samenwerkingsgemeente in de Veldhorststraat. Maar ook het onderkomen van Stichting SterkSaam, 't Huys Dever, de voormalige Tuinbouwschool en de Zemelpoldermolen zijn te bezoeken.

Slotconcert
Het slotconcert wordt om 16.00 uur gehouden in de Agathakerk door Cor de Vries. Natuurlijk is er die dag ook muziek te beluisteren in vele andere gebouwen. En hoewel niet alle te bezoeken accommodaties monumenten zijn, zijn het wel allemaal plekken waar je plezier kunt beleven. Kortom: opnieuw een Monumentendag vol activiteiten en mogelijkheden om bijzondere gebouwen in Lisse eens van heel dichtbij te bewonderen.

Meer berichten