Afbeelding
Foto: website VOL

Lezingavond bij Oud Lisse

Historie

SIX • Het bestuur van de Vereniging "Oud Lisse" nodigt leden en belangstellenden uit voor twee lezingen op dinsdag 16 januari. Beide hebben te maken met de familie Six.

Door Arie in 't Veld

De eerste lezing draagt de titel 'Rondje Lisse met de familie Six'. In deze lezing neemt Jan Broekhuizen de belangstellenden mee op zijn speurtocht naar relaties van het dorp Lisse met het Amsterdam van de Gouden Eeuw. Daarbij richt hij zich in 't bijzonder op de Lisser tak van de familie Six. Men ziet verrassende verbindingen gelegd worden, zowel in de persoonlijke als in de zakelijke sfeer. Zo blijkt een van die telgen Six rechtstreeks af te stammen van de ontwerper van de fameuze Amsterdamse grachtengordel. En wereldberoemde kunstenaars als Rembrandt en Frans Hals waren vertrouwd met Uitermeer en Grotenhof, buitenplaatsen waar leden van de notabele familie hebben gewoond.

De tweede lezing is getiteld 'Sporen van Six' en wordt verzorgd door Henk Schaap. Binnen de Vereniging Oud Lisse heeft de projectgroep 'Sporen van Six' een inventarisatie afgerond. Henk Schaap vertelt namens de projectgroep over de bevindingen. De familie Six kocht in 1640 de buitenplaats Knappenhof en breidde die gedurende drie generaties aanzienlijk uit. In 1750 was mr. Pieter Six van alle eigenaren van in Lisse gelegen buitenplaatsen, de belangrijkste bezitter van onroerend goed. Een omvangrijk deel van het Keukenduin werd afgegraven. De Zandsloot van Van der Laan (de huidige Vennesloot) moet druk bevaren zijn geweest om de enorme hoeveelheid zand af te voeren. De familie Six heeft ook het Hofje van Six gesticht. In het huidige kadaster zijn de exacte grenzen terug te vinden van het perceel dat door Pieter Six in 1740 werd aangekocht. Aansluitend aan het verhaal van Schaap zal Chris Balkenende de aanwezigen verrassen met een onthulling uit het zand van een 'Spoor van Six'.

De lezingen worden gehouden in De Vergulde Zwaan, 1ste Havendwarsstraat 4. De zaal is open vanaf 19.30 uur en de lezing begint om 20.00 uur. Niet-leden betalen 3 euro entree.

Uit de krant