BuurtAlert Lisse moet gaan fungeren als koepel van alle WhatsApp-buurtgroepen in Lisse. |
BuurtAlert Lisse moet gaan fungeren als koepel van alle WhatsApp-buurtgroepen in Lisse. | Foto: pr

BuurtAlert Lisse van start

Human Interest Vrijwilligers

LISSE – Er gaat een nieuw initiatief van start in het streven om het hele dorp nog veiliger te maken. Op dit moment zijn er diverse wijken en straten waar het bordje 'Wijkpreventie' voldoende zegt, of het feit dat men via  WhatsApp elkaar van allerlei (mis)toestanden op de hoogte houdt, maar het nieuwe initiatief gaat veel verder. Jes Strang heeft namelijk een ontwikkeling in de benen gezet waarmee in feite heel Lisse verbonden kan worden. Het zogenoemde BuurtAlert Lisse. Een burgerinitiatief en tot stand gekomen door en voor inwoners van Lisse.

Volgens Strang is dit een uitgelezen manier om elkaar over van alles in de straat of wijk op de hoogte te houden, waarbij uiteraard vooral ook wordt gekeken naar misstanden en verdachte situaties. "Er is in Lisse al een aantal groepen via WhatsApp actief, inclusief beheerders en ik denk dat het een goede aanvulling is om dit nu dorpsbreed te doen. Ook BuurtAlert Lisse maakt gebruik van de gratis verkrijgbare WhatsApp-applicatie die op vrijwel elke smartphone geïnstalleerd kan worden. Het streven is om een gemeentedekkend netwerk tot stand te brengen zodat een serieuze of urgente melding niet beperkt blijft tot één of enkele straten, maar snel en doeltreffend gedeeld kan worden met aangrenzende WhatsApp-groepen en desnoods heel Lisse.

Wijken
Om een dergelijk netwerk tot stand te brengen is Lisse opgedeeld in 19 wijken en buurten. Elke wijk of buurt waar BuurtAlert actief is, noemen we een buurtgroep. Elke buurtgroep heeft dus een eigen WhatsApp-groep waarin de deelnemers hun meldingen kunnen plaatsen. De samenwerkende buurtgroepen vormen gezamenlijk het BuurtAlert-netwerk. Elke buurtgroep heeft minimaal twee beheerders. De beheerders delen de meldingen vanuit hun buurtgroep met elkaar in een overkoepelende beheerdersgroep zodat een melding - indien nodig - snel en doeltreffend kan worden opgeschaald naar omliggende wijken of zelfs heel Lisse.Dat is de kracht van het BuurtAlert-netwerk".

Preventieteam
Doordat de beheerders van de randgebieden ook in contact kunnen staan met aangrenzende gemeenten, kan een melding ook worden doorgegeven aan een WhatsApp-groep in bijvoorbeeld Lisserbroek of Sassenheim."Voor de uitbreiding van het netwerk wordt nu gezocht naar mensen die zich als beheerder in een wijk of straat beschikbaar willen stellen en uiteraard naar zoveel mogelijk deelnemers. Alle informatie daarover staat op de website www.buurtalertlisse.nl die door webontwikkelaar Thijs van den Berg is ontwikkeld en sinds kort in de lucht is." Strang kijkt ook naar het opzetten van een preventieteam en contactmogelijkheden met EHBO'ers in de buurten,net als het inzichtelijk maken van alle locaties in Lisse waar AED's aanwezig zijn. Dus om in geval van nood snel en adequaat te kunnen helpen. Overigens kan de informatie ook via Facebook worden uitgewisseld op het BuurtAlert-plein. Samen met beveiligingsspecialist Remco Ouwerkerk, tevens wijkbeheerder in de Componistenbuurt, is Strang aan het kijken of ze bijvoorbeeld informatieavonden voor deelnemers en wijkbeheerders kunnen opzetten. 

Strang: "Iedereen vanaf 17 jaar die woonachtig is in Lisse, kan zich - uiteraard gratis - aanmelden bij BuurtAlert Lisse. Dit kan eenvoudig via de website. Om u voor een buurtgroep aan te melden hoeft u alleen uw naam en adres, e-mailadres en 06-nummer in te vullen en de wijk te selecteren waarin u woont. Na uw aanmelding zal één van de wijkbeheerders u toevoegen aan de Whatsapp-groep in uw buurt of wijk."

Uit de krant