Anja en Daan zijn trots op hun bloembollenbedrijf; daarom stellen ze het open voor excursies en rondleidingen.
Anja en Daan zijn trots op hun bloembollenbedrijf; daarom stellen ze het open voor excursies en rondleidingen. Foto: pr

De Tulperij voor excursies en rondleidingen tussen de bollen

Zakelijk

Regio - Bloembollenbedrijf De Tulperij in Voorhout heeft afgelopen week de deuren geopend voor het vierde seizoen. Tot half mei worden er excursies en rondleidingen verzorgd tussen de bollen.

 "De eerste groepen hebben zich al aangemeld", zegt Anja Jansze enthousiast. "Tijdens de rondleidingen vertellen we het verhaal van bol tot tulp en bieden we alle gelegenheid om de prachtige voorjaarsbloeiers op ons land te bewonderen. Ook kunnen er foto's tussen de tulpen en narcissen worden gemaakt. Afgesloten wordt met een kop koffie of thee in de nostalgisch ingerichte kas terwijl intussen naar een film over de bollenteelt kan worden gekeken. En natuurlijk maak ik verse stroopwafels voor bij de koffie. Hollandser kan het niet."

Ambachtelijke wijze
Anja en haar echtgenoot Daan hebben samen het bloembollenbedrijf Adr. Jansze & Zn. dat gespecialiseerd is in de teelt van tulpen en narcissen. Het bedrijf is opgericht in 1927 en Daan vertegenwoordigt de derde generatie. "Het bloembollenbedrijf is een eenmansbedrijf. Eerder was er ook nog een broeierij aan verbonden, maar daarmee is Daan vijf jaar geleden gestopt. Hij legt zich volledig toe op de teelt van tulpen en narcissen. Omdat het bedrijf niet zo heel groot is, verricht Daan alle werkzaamheden op ambachtelijke wijze. Ook het bollen pellen gaat bij ons in de zomer nog gewoon met de hand. Wij vragen hiervoor altijd scholieren."

Beleving
"Zowel Daan als ik vinden het heerlijk over dit mooie product te vertellen. En in het voorjaar is De Tulperij zo mooi dat het een geweldige beleving en een voorrecht is dat we er dagelijks in mogen werken en dit nu kunnen delen met de bezoekers. Ook vinden we het belangrijk toeristen erop te attenderen dat ze beter nu geen bloembollen kunnen kopen, omdat deze oude bollen niet zullen bloeien. Dat ze beter gezonde bloembollen kunnen bestellen die na de rooitijd in de zomer worden thuisgestuurd. Na het planten in oktober is de bloei in het voorjaar gegarandeerd."

Uitstervend beroep
Voor de rondleidingen moet wel altijd even vooraf worden gereserveerd. De duur van een rondleiding is een uur. Behalve dat dit leuk is voor toeristen, zijn ze ook heel geschikt voor familie- en bedrijfsuitstapjes of andere groepen. Workshops zijn ook mogelijk. "Daarnaast verzorgen we rondleidingen voor scholen, van groep 3 tot en met 8. Wij vinden het belangrijk om het bollenvak op deze manier bij de jeugd te promoten. Bollenkweken is een uitstervend beroep en dat is ontzettend jammer. Het is juist een geweldig beroep met veel afwisseling. Dat willen we de jeugd graag tonen. Het bollenpellen in de zomer helpt daar eveneens bij."

Rolstoelvriendelijk
De Tulperij is rolstoelvriendelijk en daardoor ook zeer geschikt voor uitstapjes vanuit verzorgings- en verpleeghuizen. Parkeren is gratis en de bereikbaarheid is goed. Op de fiets is De Tulperij eveneens goed te bereiken. Het bloembollenbedrijf is tussen de knooppunten 55 en 58 aan de Oude Herenweg gelegen. Meer informatie is te vinden op www.detulperij.nl

Anja en Daan tussen de bloemen.

Uit de krant