Honderdjarigen uit de regio (met een begeleider/familielid) mochten komen lunchen bij Intratuin Lisse.
Honderdjarigen uit de regio (met een begeleider/familielid) mochten komen lunchen bij Intratuin Lisse. Foto: pr

Intratuin Lisse officieel geopend tijdens 100-jarig jubileum

Zakelijk

Het afgelopen jaar is Intratuin Lisse in fases volgroeid. Steeds werd een stukje bijgebouwd, maar nu is het klaar. Precies op tijd voor het vieren van het 100-jarig bestaan en officiële opening afgelopen weekend.

Eigenaar Sjaco Griffioen inmiddels kennende maakt hij van ieder Intratuin Lisse-hoogtepunt een feestje. Als derde generatie koppelde hij het 100-jarig bestaan van het familiebedrijf aan de officiële opening. Dit werd gevierd met aantrekkelijke acties. Ook werden er meer honderdjarigen bij betrokken, zoals muziekvereniging Laurentius uit Voorschoten. Leden hiervan heetten alle Intratuinbezoekers zaterdag een muzikaal welkom. In het restaurant Eten in de Proeftuin vierden honderdjarigen uit de regio het feestje mee met een heerlijke lunch. Als klap op de vuurpijl bracht ook de bekende en groenste TV-tuinman Lodelijk Hoekstra een bezoek aan Intratuin Lisse; hij was voor menig bezoeker een gewilde vraagbaak. Hoekstra zei het enorme oppervlak van Intratuin Lisse indrukwekkend te vinden en erg blij te worden van de aandacht voor biodiversiteit en bijenvriendelijke tuinplanten: “Ook het assortiment biologische Griffioen-planten is uniek. Biologisch tuinieren is de toekomst. Het hoeft allemaal niet zo strak. Een beetje verwildering is ook prima.”

Griffioen-historie
Sjaco Griffioen vertelde over de Griffioen-historie die begon toen zijn opa op 12-jarige leeftijd in Oegstgeest kwam wonen. “Als landarbeider bij een vaste plantenkwekerij kreeg hij de smaak te pakken. Zodoende startte hij 100 jaar geleden (1923) met het familiebedrijf in Voorschoten. Leiden was toen het centrum van de Nederlandse vaste planten, van waaruit later ook naar het buitenland werd geëxporteerd. Na de oorlog kwamen mijn vader en oom eveneens in de zaak en volgde in 1959 verkoop aan particulieren. Dit maakte ons tot een van de vijf eerste tuincentra in Nederland. Eind jaren zeventig ging mijn vader verder met het tuincentrum en koos mijn oom voor de kwekerij. In 1982 volgde de Intratuinformule. Na het overlijden van mijn vader in 1989 heb ik samen met mijn moeder de zaak voortgezet. Een langdurige zoektocht naar een grotere locatie eindigde in Lisse. De noodlottige brand daar in 2021 hield ons nog wat langer in Voorschoten, maar na de herbouw werd de locatie Intratuin Lisse stapsgewijs betrokken en lukte het afgelopen najaar hier de eerste kerstshow te presenteren. Intussen werd gestaag doorgebouwd en volgden in etappes de Proeftuin en Klautertuin. Mede dankzij meerdere partijen en een geweldig team voelt het als een voorrecht om als derde generatie 100 jaar later het seizoen te openen met Intratuin Lisse!”

Lodewijk Hoekstra was onder de indruk van het tuincentrum dat Sjaco Griffioen (rechts) in Lisse heeft neergezet, samen met zijn team.

Uit de krant

Uit de krant