Volgens Evert Jan Nieuwenhuis heeft de gemeente oog voor zaken die beter kunnen bij de afvalinzameling, maar zijn verbeteringen niet altijd direct uit te voeren.
Volgens Evert Jan Nieuwenhuis heeft de gemeente oog voor zaken die beter kunnen bij de afvalinzameling, maar zijn verbeteringen niet altijd direct uit te voeren. Foto: Sven van der Vlugt

Nieuwe perscontainer voor PMD bij Hoogvliet

Politiek

Lisse - De gemeente Lisse maakte onlangs bekend dat de scheiding van het huishoudelijk afval spectaculair is gestegen: van 58 procent in voorgaande jaren* naar 82 procent over de eerste vier maanden van 2017. Er werd ook aangegeven dat men oog houdt voor zaken die nog beter kunnen. Zoals een oplossing voor de overvolle PMD-container bij Hoogvliet en de situatie bij Eikenhorst.

Door Ruth Eppink

Zo zijn er nog aanpassingen nodig bij een aantal brengparkjes, worden ophaalroutes en ophaalfrequenties op sommige locaties verder geoptimaliseerd en blijft de Boa handhaven op onder andere bijplaatsingen. Wethouder Evert Jan Nieuwenhuis licht een aantal van deze aanpassingen toe. "Neem de situatie bij de Hoogvlietsupermarkt. De ondergrondse container voor PMD is daar geregeld vol. De ledigingsfrequentie is al opgeschroefd, maar ook dan blijkt de capaciteit van de container gewoon te klein. We gaan die container vervangen door een zogeheten perscontainer, waarin alles samengeperst wordt en waardoor er dus meer in kan. De container die we weghalen bij Hoogvliet willen we vervolgens gaan bijplaatsen bij seniorencomplex Eikenhorst. Want ook daar blijkt de PMD-container geregeld vol. We weten dat het speelt, maar kunnen niet een-twee-drie actie ondernemen. Ons streven is om net voor de zomer de perscontainer bij Hoogvliet te plaatsen. Daarna gaat de vervangen container naar Eikenhorst."

Dumping
In aanloop naar het nieuwe inzamelen van afval kwamen er bij de redactie geluiden binnen van verontruste burgers die vreesden voor vuildumping. Dat is volgens Nieuwenhuis echter niet  gebleken. "We hebben een nulmeting gedaan naar het illegaal storten van huisvuil en daar komt uiteraard nog een eenmeting achteraan om te kijken of er meer gedumpt is dan voorheen. Maar tot dusver krijgen wij nauwelijks signalen hierover binnen."

* Percentage was altijd 57 / 58 procent. De 62 procent van 2016 is vertekend omdat de gemeente al vanaf oktober 2016 met het nieuwe systeem werkt (behalve de tarieven, die gingen pas in per januari 2017)
 

Uit de krant